Суд зобов’язав МАУ повернути 500 мільйонів гривень боргу за векселями перед аеропортом «Бориспіль»

17:25, 7 июня 2021
Північний апеляційний господарський суд відновив право Державного підприємства «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» на стягнення 500 мільйонів гривень боргу за надані послуги.
Суд зобов’язав МАУ повернути 500 мільйонів гривень боргу за векселями перед аеропортом «Бориспіль»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

ПАГС у складі колегії суддів Попікова О.В., Євсіков О.О., Корсак В.А. скасував рішення господарського суду першої інстанції та відмовив Авіакомпанії МАУ у визнанні виконавчих написів на векселях такими, що не підлягають виконанню. Вказаними векселями МАУ розрахувалося з Державним підприємством «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» за надані аеропортом послуги наземного обслуговування.

Про це повідомляє пресслужба Північого апеляційного господарського суду.

Державне підприємство «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» надавало Авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» послуги з наземного обслуговування, а Авіакомпанія «МАУ» мала за договором оплатити вказані послуги.

За надані протягом вересня 2019 - березня 2020 року послуги Авіакомпанія «МАУ» здійснила розрахунки простими процентними векселями.

Загальна номінальна вартість вказаних векселів становить 500 000 000 грн.

Нотаріусом, за заявою ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль», на підставі протестів векселів у неплатежі було вчинено виконавчі написи.

Авіакомпанія «МАУ» звернулася до господарського суду з позовом про визнання виконавчих написів такими, що не підлягають виконанню, пославшись, що векселі не були пред’явлені за належним місцем платежу. Місцевий господарський суд зазначений позов задовольнив.

ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль», не погодившись із судовим рішенням, звернулося до Північного апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою. Апелянт зазначив, що у Авіакомпанії «МАУ» відсутні договірні відносини з банком щодо виконання зобов’язань за цими векселями. Векселі були пред’явлені до платежу за місцезнаходженням головного офісу Авіакомпанії «МАУ».

За результатами перегляду справи в апеляційному порядку, з урахуванням усіх наданих доказів у справі, колегія суддів Північного апеляційного господарського суду у складі: головуючий суддя Попікова О.В., Євсіков О.О., Корсак В.А., постановила апеляційну скаргу Державного підприємства «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» задовольнити, рішення суду першої інстанції скасувати та відмовити у задоволенні позову ПрАТ «Авіакомпанія «МАУ».

Отже, Північний апеляційний господарський суд відновив право Державного підприємства «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» на стягнення 500 мільйонів гривень боргу за надані послуги.

З повним текстом постанови Північного апеляційного господарського суду можна буде ознайомитись після опублікування в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи – 910/11857/20

Також «Судово-юридична газета» писала, що Велика Палата ВС висловилася щодо виконання мирової угоди, затвердженої у процедурі банкрутства.

Додамо, що ми писали, в якому порядку розглядаються спори щодо вчинення протесту податкових векселів: ВП ВС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді