Сплата судового збору онлайн: що варто знати

14:28, 2 ноября 2021
Відповідно до Закону України «Про судовий збір» копія відповідної квитанції вважається документом, що підтверджує сплату судового збору, а перевіряти надходження відповідного платежу мають суди.
Сплата судового збору онлайн: що варто знати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Законодавство України, зокрема Цивільний процесуальний кодекс, вимагає додавати докази сплати судового збору до процесуальних заяв. Про це повідомляє Facebook-сторінка «Інформаційні Судові Системи».

«У сучасних умовах, коли частка платежів онлайн невпинно зростає, виникає питання, чи потрібно додавати до процесуальних документів саме оригінал квитанції про сплату збору, або ж достатньо копії квитанції, надісланої платіжною системою на електронну адресу заявника.

Відповідно до Закону України «Про судовий збір» копія відповідної квитанції вважається документом, що підтверджує сплату судового збору, а перевіряти надходження відповідного платежу мають суди. При цьому платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору додається до позовної заяви  і має містити відомості про те, яка саме заява оплачується судовим збором. Цю норму окремо було роз’яснено постановою Верховного Суду від 27 січня 2021 року.

Отже, сплата судового збору онлайн в кабінеті клієнта банку відповідає вимогам Закону України «Про судовий збір», а квитанція підтвердження сплати збору, що надходить на електронну адресу, є єдиним можливим документом на підтвердження його оплати та має доказову силу на виконання його вимог.

Розрахувати і сплатити судовий збір онлайн можна на сайті Судової влади України (court.gov.ua)», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВС висловився про розподіл витрат на професійну правничу допомогу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва