Е-суд та судовий збір: що потрібно знати

17:59, 25 ноября 2021
Законодавством передбачалось зниження ставки судового збору, однак ці норми наразі не застосовуються.
Е-суд та судовий збір: що потрібно знати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Питання сплати судового збору при подачі процесуальних документів через підсистему ЄСІТС «Електронний суд» постає актуальним серед користувачів цієї системи. Законодавством передбачалось зниження ставки судового збору, однак ці норми наразі не застосовуються, передає пресслужба Сьомого апеляційного адміністративного суду.

«Правовим підґрунтям колізії, що виникла, є норми Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів». Так п. 2 § 2 "Прикінцеві положення" цього Закону передбачено порядок оприлюднення оголошення про запуск підсистем ЄСІТС. Зокрема зазначено, що оголошення Вищої ради правосуддя має містити інформацію про підпункти, пункти цього розділу, які вводяться в дію у зв’язку з початком функціонування відповідної підсистеми (модуля) ЄСІТС.

При цьому в оголошенні Вищої ради правосуддя, яке було опубліковано у газеті "Голос України" 4 вересня 2021 року, про початок функціонування підсистеми ЄСІТС, не міститься інформація про введення в дію відповідних підпунктів Закону щодо застосування коефіцієнту 0,8 для пониження розміру ставки судового збору при подачі документів в електронній формі.

А це означає, що відповідна норма не набрала чинності у порядку, передбаченому Законом», — сказано у повідомленні.

Раніше ми розповідали, з якими проблемами стикається впровадження електронного правосуддя в Україні. Детальніше дивіться в сюжеті «Право ТВ».

Також заступник голови Державної судової адміністрації Сергій Чорнуцький в інтерв’ю «Право ТВ» зазначав, чи вистачить коштів на подальший розвиток ЄСІТС в Україні.

Крім того, ДСА роз’яснила окремі питання роботи юридичних осіб в ЄСІТС.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси