Закон дозволяє проводити огляд на стан сп’яніння без свідків за умови відеофіксації: постанова Хмельницького апеляційного суду

19:23, 30 ноября 2021
Кам’янець-Подільський міськрайонний суд визнав водія винним у керуванні автомобілем в стані наркотичного сп’яніння, а його захисник оскаржив постанову до апеляційного суду.
Закон дозволяє проводити огляд на стан сп’яніння без свідків за умови відеофіксації: постанова Хмельницького  апеляційного суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Хмельницький апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу захисника водія на постанову Кам'янець-Подільського міськрайонного суду, залишивши її без зміни. Про це повідомляє пресслужба ХАС. 

За постановою, водій Volkswagen Golf керував автомобілем в стані наркотичного сп'яніння. Це підтверджено висновком лікаря обласного закладу з надання психіатричної допомоги.

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд визнав водія винним у керуванні автомобілем в стані наркотичного сп’яніння (ч. 1 ст. 130 КУпАП).

Його захисник оскаржив постанову до апеляційного суду, просив її скасувати, а провадження закрити. На думку апелянта, працівники поліції повинні були запропонувати його підзахисному пройти огляд на стан тверезості на місці зупинки з використанням спеціальних технічних засобів, проте цього не зробили, відтак огляд уважає недійсним, а протокол – недопустимим доказом вини. Також вказав, що поліцейські під час освідування й складання протоколу не залучали свідків.

Апеляційний суд звертає увагу на Інструкцію «Про затвердження Інструкції про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції» від 09.11.2015 № 1452/735 , якою повинні керуватися патрульні поліцейські у випадку виявлення у водія ознак сп'яніння. У ній ідеться, що огляд на стан наркотичного сп'яніння правоохоронці проводять не на місці зупинки транспортного засобу, а у спеціальному медичному закладі.

ХАС також вказує на зміни за Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху» № 1231-IX, за якими частина 2 статті 266 КУпАП викладена у новій редакції: зокрема, зазначено, що під час проведення огляду осіб поліцейський застосовує технічні засоби відеозапису, а в разі неможливості застосування таких засобів огляд проводиться у присутності двох свідків.

«Із відеозаписів вбачається, що саме водій Volkswagen Golf, особа якого зафіксована на відеозаписі та співпадає з особою, яка була встановлена апеляційним судом, проходив огляд на стан наркотичного сп`яніння», – констатує суд.

ХАС вважає, що поліцейські дотрималися порядку проведення огляду на стан наркотичного сп’яніння, а місцевий суд дійшов правомірного висновку про доведеність вини водія у вчиненні правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 130 КУпАП.

З повним текстом постанови Хмельницького апеляційного суду можна ознайомитися у ЄДРСР.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, у якому випадку водіїв, що керували авто напідпитку, не будуть штрафувати.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду