ВРП вжила заходів реагування на втручання у діяльність судді Звенигородського райсуду Черкаської області

12:10, 11 февраля 2022
Суддя зазначила, що електронну адресу суду від сторони у цивільній справі, яка знаходилась у її провадженні, надійшло повідомлення з образами, погрозами та грубими нецензурними висловлюваннями.
ВРП вжила заходів реагування на втручання у діяльність судді Звенигородського райсуду Черкаської області
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення судді Звенигородського районного суду Черкаської області Дар’ї Сакун, яка повідомила про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя. У повідомленні суддя зазначила, що 27 грудня 2021 року на електронну адресу Звенигородського районного суду від сторони у цивільній справі, яка знаходилась у її провадженні, надійшло повідомлення з образами, погрозами та грубими нецензурними висловлюваннями. Про це повідомляє пресслужба ВРП.

«За фактом погрози вбивством судді Звенигородського районного суду Черкаської області Дарі’ї Сакун СВ Звенигородського районного відділу поліції ГУ НП в Черкаській області 28 грудня 2021 року розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 377 (погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо судді, народного засідателя чи присяжного, а також щодо їх близьких родичів у зв’язку з їх діяльністю, пов’язаною із здійсненням правосуддя) Кримінального кодексу України.

Суддя вважає, що незаконні дії щодо неї вчинені саме у зв’язку з розглядом цивільної справи де адресант є позивачем та зумовлені незгодою з ухваленим рішенням про відмову в задоволенні позову, тому надіслане на електронну адресу суду повідомлення є втручанням у її діяльність щодо здійснення правосуддя.

Враховуючи, що безпека суддів визначена як одна з основних гарантій їхньої незалежності, та з огляду на обставини вчинення кримінального правопорушення стосовно судді Дар’ї Сакун, які мають бути ретельно перевірені правоохоронними органами у порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України, ВРП встановила наявність підстав для вжиття заходів, визначених статтею 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування вказаного злочину.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП продовжила строк надання суддями згоди на відрядження до трьох судів.

Також ВРП оголошує про початок процедури відрядження двох суддів до Володимир-Волинського міського суду Волинської області.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва