Антитеррористический центр при СБУ отчитался о своей деятельности

15:24, 17 апреля 2014
Антитеррористический центр при Службе безопасности Украины отчитался о своей деятельности.
Антитеррористический центр при СБУ отчитался о своей деятельности
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Антитеррористический центр при Службе безопасности Украины отчитался о своей деятельности.

С полным текстом отчета можно ознакомится ниже.

АНТИТЕРОРИСТИЧНИЙ ЦЕНТР ПРИ СБ УКРАЇНИ ІНФОРМУЄ:

По лінії Служби безпеки України

В рамках Антитерористичної операції СБУ контррозвідкою Служби безпеки України встановлено, затримано та доставлено до Києва громадянина України С.Ржавського. С.Ржавський є членом диверсійної групи, яка, виконуючи завдання ГРУ ГШ ЗС РФ, тероризує мирне населення в м. Слов’янськ Донецької області.

Затриманий брав безпосередню участь в масових заворушеннях в Донецьку, чинив насилля, погроми та опір працівникам правоохоронних органів із застосуванням зброї.

Наступним завданням диверсанта мала стати організація масових заворушень в місті Волноваха Донецької області, зокрема ставилося завдання захоплення міського відділку Управління МВС України.

Розпочато кримінальне провадження, ведуться слідчі дії.

Крім того, в рамках антитерористичної операції затримано та доставлено до Києва диверсанта, громадянина України О.Бєлоуса, 1979 року народження, мешканця міста Донецьк. О.Бєлоус є активістом організації «Донецька республіка», брав участь у масових заворушеннях в Донецькій і Луганській областях. Чинив насильство із застосуванням зброї, вибухових речовин, тероризував мирне населення.

О.Бєлоус безпосередньо координував діяльність згаданої сепаратистської організації з російською стороною.

У Росії О.Бєлоус планував провести зустріч з керівництвом партії «Родина» з метою отримання вказівок та грошових коштів для організації подальших підривних акцій.

Після затримання диверсанта підривна діяльність цієї групи заблокована. Ведуться допити та слідство.

В рамках АТО контррозвідкою СБУ також встановлено особу члена диверсійної групи І.Безлєра, 1965 року народження. За достовірними даними, до 2002 року І. Безлєр проходив службу в підрозділах ГРУ ГШ ЗС РФ, закінчив службу у званні підполковник. Після цього був направлений до України.

У лютому 2014 року з І.Безлєром було поновлено зв’язок з боку співробітників ГРУ ГШ ЗС РФ. На виконання їх вказівок І.Безлєр у лютому 2014 року виїхав до АР Крим, де брав участь у силових акціях із захоплення військових частин, органів влади та управління. У квітні 2014 року І.Безлєр за завданням російської військової розвідки у складі диверсійної групи брав участь у захопленні будівлі УСБУ у Донецькій області, а пізніше у захопленні райвідділу МВС України у місті Горлівка.

В ході антитерористичної операції продовжується робота із затримання і нейтралізації інших диверсантів.

По лінії Державної прикордонної служби

З метою недопущення висадки диверсійно-розвідувальних груп на узбережжі Азовського моря в межах Донецької та Запорізької областей, Морською охороною Держприкордонслужби силами п’яти корабельно-катерних тактичних груп прикрито найбільш вразливі зони по лінії Новоазовськ-Приморськ.

Корабельно-катерні тактичні групи Морської охорони Держприкордонслужби також прикривають узбережжя Чорного моря в межах Одеської області.

По лінії Міністерства оборони України

Військовослужбовці ЗС України, які були заблоковані проросійськи налаштованими місцевими активістами біля Краматорська, повертаються до місця постійної дислокації з особистою зброєю та на штатній техніці

15 одиниць броньованої техніки (БМД) ЗС України, які були заблоковані проросійськи налаштованими активістами біля селища Пчолкіно на південній околиці Краматорська, станом на 08.00 17 квітня повертаються до місця постійної дислокації у Дніпропетровській області.

Переговори щодо розблокування українського військового підрозділу з протестувальниками, серед яких знаходилися особи в уніформі, в масках та зі зброєю, провів командувач Високомобільних десантних військ Збройних Сил України полковник Олександр Швець.

У результаті переговорів військові вийшли з оточення з особистою зброєю та на штатній техніці.

З метою уникнення жертв серед цивільного населення, військовослужбовці віддали затвори від частини стрілецької зброї командувачу ВДВ, котрий виступив гарантом не застосування зброї проти місцевих мешканців, яких використовуваних озброєні екстремісти використовують як живий щит.

 За час блокування сутичок з місцевими жителями не було.

Ще 6 одиниць техніки (БМД) Збройних Сил України, захоплених напередодні озброєними екстремістами, залишаються заблокованими у центрі міста Слов’янськ. Особовий склад та екіпажі цих бойових машин, серед яких більшість – призвані під час мобілізації військовозобов’язані, відбули до місця постійної дислокації у Дніпропетровській області.

У ході антитерористичних заходів 16 квітняпосилено охорону військового аеродрому в Краматорську Донецької області.

На територію аеродрому прибув один з підрозділів Збройних Сил України. Військовослужбовці виконали комплекс заходів з метою забезпечення протидії можливим нападам диверсійно-терористичних груп та спробам захоплення військового об’єкту.

На даний час обстановка навколо військового аеродрому контрольована, об’єкт працює в штатному режимі. Особовий склад забезпечений всім необхідним та готовий до виконання завдань за призначенням.

По лінії Міністерства внутрішніх справ України

16 квітня ц.р. о 14.00 невідомі озброєні чоловіки (близько 50 осіб) із застосуванням вибухових пакетів та світло шумових гранат здійснили спробу штурму відділу міліції у місті Красноармійську та встановили на адмінбудівлі прапор «Донецької республіки». Після попередження керівником відділу про можливе застосування табельної зброї, близько 15.00 нападники відступили та розійшлися.

Сьогодні вночі, у відповідь на атаку на військову частину Національної гвардії в Маріуполі, підрозділи МВС провели операцію по локалізації банди нападників, які налічують близько 300 осіб.

Після того, як військову частину нападники закидали запальними фугасами і «коктейлями Молотова» та відкрили вогонь по вартовим, нацгвардійцівідкрили попереджувальний вогонь. Потім, після попередження, у відповідності зі статутом – при повторенні атаки – вогонь на ураження.

По тривозі були підняті всі підрозділи міліції УВС Маріуполя. Спільними зусиллями озброєної міліції та Нацгвардії після короткого бою банда була розсіяна, в основному – локалізована і роззброєна.

Враховуючи настільки агресивним був напад на військову частину, угрупування МВС, за рішенням АТЦ, було підкріплене спецназом «Омега», перекинуті вертольоти. Зараз СБУ разом з міліцією документують факти.

Операція триває. Спецпідрозділ МВС продовжує переслідування однієї з озброєних груп. На вулицях працюють патрулі міліції.

 Серед службовців МВС втрат немає. За попередніми даними серед бойовиків, які  нападали на частину – 3 убитих, 13 поранених, 63 затриманих. Вилучено зброю. Засоби зв'язку і телефони російських операторів. Йде встановлення осіб затриманих нападників.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки