Скасування прописки: яким судом розглядається спір із суб'єктом владних повноважень

19:04, 13 июня 2018
ВС роз’яснив, до компетенції якого суду відносяться вимоги до суб’єкта владних повноважень про скасування реєстрації місця проживання.
Скасування прописки: яким судом розглядається спір із суб'єктом владних повноважень
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Позивачу відмовлено у відкриті провадження у справі про скасування реєстрації місця проживання. Мотивування — позов подано до суб’єкта владних повноважень то справа відноситься до адміністративного суду. 

Постановою Верховний Суд від 16.05.2018 у справі №337/2535/2017 про визнання незаконною та скасування (зняття) реєстрації місця проживання скасував рішення попередніх судових інстанцій про відмову у відкритті провадження.

По суті спору. До суду звернулась позивачка до Департаменту реєстраційних послуг міської ради, на користь якої рішенням суду було стягнуто кошти із боржника, за результатом виконавчого провадження на квартиру такого боржника накладено арешт, однак з метою заборони реалізації цієї квартири  боржник приписав малолітню дитину, що стало перешкодою для продажу квартири.

Відмовляючи у відкритті провадження, суд першої інстанції, з висновком якого погодився й апеляційний суд, керувався тим, що вирішення спору в цій справі належить до компетенції адміністративних судів. Зокрема, суди зазначили, що реєстрація місця проживання та її зняття є наслідком вчинення відповідної дії органом реєстрації — Департаментом реєстраційних послуг міської ради, який є суб'єктом владних повноважень. Тому, враховуючи характер спірних правовідносин та суб'єктний склад, суд вважав, що справа підлягає розгляду за правилами адміністративного судочинства.

Проте з такою правовою позицією не погодився ВС та зазначив, що не кожен спір за участю суб'єкта владних повноважень є публічно-правовим.  Оскільки предметом спірних правовідносин є майнові права на квартиру, вимоги ж до Департаменту реєстраційних послуг міської ради є похідними від них. Таким чином, спір має приватноправовий характер та підлягає розгляду за правилами ЦПК України, у зв’язку із чим рішення попередніх судів були скасовані, а справу направлено до суду першої інстанції для відкриття провадження у справі.

 З постановою суду можна ознайомитись за посиланням.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва