Законність застосування податковою штрафу за несвоєчасну сплату податку на підставі камеральної перевірки

20:25, 14 ноября 2018
ВС роз’яснив: чи можливо застосувати штраф за несвоєчасну сплату податку за поданим уточнюючим розрахунком до декларації за попередні роки.
Законність застосування податковою штрафу за несвоєчасну сплату податку на підставі камеральної перевірки
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Постановою Верховного Суду від 02.10.2018 року по справі 826/1624/17 про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень, рішення судів попередніх інстанцій про задоволення позову залишено без змін.

Суть спору: за результатом камеральної перевірки до позивача було застосовано штрафну санкцію за несвоєчасну сплату авансових платежів по податковим деклараціям та грошового зобов'язання з податку на додану вартість по поданим уточнюючим розрахункам до декларацій. Несвоєчасною сплатою податкового зобов'язання відповідач вважає подання уточнюючих розрахунків до податкових декларацій з ПДВ, якими зменшено самостійно визначені суми грошового зобов'язання за попередні роки.

Задовольняючи позов суди першої та апеляційної інстанції виходили з того що предметом  камеральних перевірок не можуть бути перевірка повноти та належності сплати податків, так як це є предметом документальної перевірки.

ВС зазначив, що суди попередніх інстанцій дійшли до правильного висновку, що подання уточнюючого розрахунку не є способом сплати грошових зобов'язань або погашенням податкового боргу платника податків в розумінні  норм Податкового кодексу.

Та, здійснивши перевірку своєчасності сплати грошових зобов'язань в межах камеральних перевірок, податковим органом порушено спосіб реалізації владних управлінський функцій, що обумовило відсутність правових наслідків цих перевірок.

Проте, ВС не погодився із висновками судів про те, що сплата і погашення податкового боргу є різними за своїм прямим визначенням у Кодексі поняттями. При цьому зазначив, що незважаючи на такий висновок, спір по суті вирішений правильно.

З постановою Верховного Суду можна ознайомитись за посиланням.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде