Ув’язнення журналістів за наклеп: важливе рішення ЄСПЛ

20:35, 23 марта 2019
Суд розглянув справу «Саллюсті проти Італії».
Ув’язнення журналістів за наклеп: важливе рішення ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Коли ЗМІ поширюють недостовірну інформацію, необхідне в таких випадках обмеження свободи вираження поглядів не може сягати позбавлення волі навіть за доведений наклеп. Такого висновку дійшов Європейський суд з прав людини у справі «Саллюсті проти Італії» (заява №22350/13), передає ECHR: Ukrainian Aspect.

Алессандро Саллюсті був головним редактором газети, яка опублікувала дві статті, в яких стверджувалося, що 13-річну дівчинку змусили зробити аборт батьки та суддя з питань опіки. Суддя, обвинувачений газетою, подав заяву про наклеп, і головний редактор був визнаний винним у вчиненні злочину. Первинно на Саллюсті наклали штраф, але апеляція збільшила покарання: його засудили до одного року і двох місяців ув’язнення. Касаційний суд підтримав вирок, але згодом покарання дозволили відбувати під домашнім арештом. Через критику ЄСПЛ щодо вироків до ув’язнення для журналістів президент Італії замінив вирок заявника на штраф. Але до того часу Саллюсті перебував 21 день під домашнім арештом.

Він звернувся до Страсбургу, стверджуючи, що його засудження за наклеп у пресі і нездатність здійснювати контроль над змістом публікацій порушило його права, передбачені ст. 10 (свобода вираження поглядів) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

ЄСПЛ виходив з того, що втручання у право заявника на свободу вираження поглядів було передбачене законом і спрямоване на захист репутації та прав 13-річної дівчини, її батьків та судді з питань опіки. А газетні статті, які знаходилися під контролем Саллюсті, надавали неправдиву інформацію. Отже, заявник серйозно заплямував честь та приватність усіх постраждалих осіб.

Проте призначення санкції було явно непропорційним. Не існувало жодного обґрунтування для вироку до тюремного ув’язнення. Незважаючи на те, що він був замінений на штраф, це було рішенням президента. У будь-якому випадку, навіть якщо б Саллюсті був звільнений від відбування покарання, його засудження не було скасоване.

Таким чином, суди вийшли за межі того, що могло б складати необхідне обмеження свободи вираження поглядів, а це становить порушення ст. 10 Конвенції.

ЄСПЛ постановив, що у зв’язку з таким порушенням Італія має виплатити Саллюсті 12 000 євро відшкодування моральної шкоди.

З текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у справі «Саллюсті проти Італії» (заява №22350/13) у перекладі президента Спілки адвокатів України Олександра Дроздова та директора АБ «Дроздова та партнери» Олени Дроздової можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ЄСПЛ закликав Україну змінити процедуру перегляду довічних вироків.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду