Записів про стаж у трудовій книжці достатньо для нарахування пільгової пенсії

13:22, 9 октября 2019
Спеціальний трудовий стаж особи не повинен підтверджуватись уточнюючими довідками.
Записів про стаж у трудовій книжці достатньо для нарахування пільгової пенсії
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

4 вересня 2019 року Першим апеляційним адміністративним судом розглянуто адміністративну справу за апеляційною скаргою міського органу Пенсійного фонду на рішення Луганського окружного адміністративного суду від 11 червня 2019 року за позовом фізичної особи до міського органу Пенсійного фонду про визнання протиправним та скасування рішення, зобов’язання вчинити певні дії. Про це повідомляє прес-служба суду.

За результатами розгляду справи Першим апеляційним адміністративним судом прийнято постанову, в якій зазначено наступне.

Рішенням органу Пенсійного фонду особі відмовлено у призначенні пенсії на пільгових умовах через незарахування певних періодів роботи у зв’язку з відсутністю уточнюючої довідки підприємства та даних в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру соціального страхування.

Вважаючи, що органом Пенсійного фонду порушено право на призначення пенсії, особа звернулась до суду з позовом з вимогами про скасування вищезазначеного рішення органу Пенсійного фонду та зобов’язання призначити пенсію за віком на пільгових умовах.

За результатами розгляду зазначеної справи, Перший апеляційний адміністративний суд дійшов висновку, що оскільки у трудовій книжці наявні всі необхідні записи щодо роботи особи у спірні періоди роботи на певних підприємствах, на яких особа працювала, тому у даному випадку спеціальний трудовий стаж особи не повинен підтверджуватись уточнюючими довідками, які у свою чергу обов’язково повинні надаватись до органу Пенсійного фонду до заяви про призначення пенсії на пільгових умовах.

Це відбувається у тих випадках, коли відсутня трудова книжка або коли у ній відсутні відповідні записи, а також у тих випадках, коли такий пільговий стаж виник до 21 серпня 1992 року. Після цієї дати основними документами, які підтверджують пільговий стаж — період роботи на відповідних посадах або за професіями, які включені до Списків, є трудова книжка та документи, що підтверджують проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що спір, не пов’язаний із договірними відносинами щодо отримання та оплати комунальних послуг, є публічно-правовим.

Крім того, ми писали, що Пенсійний фонд примушує деяких українців повернути «зайві» виплати

Також відомо, що суд захистив право чорнобильця на пільгову пенсію

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси