Суд захистив право чорнобильця на пільгову пенсію: подробиці

14:00, 11 сентября 2019
Приводом для звернення позивача до суду за захистом своїх прав стала відмова Пенсійного фонду у призначенні пільгової пенсії.
Суд захистив право чорнобильця на пільгову пенсію: подробиці
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Закарпатський окружний адміністративний суд визнав протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області та зобов’язав його призначити і виплатити з березня 2018 року позивачу пенсію за віком зі зменшенням пенсійного віку за ст. 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи». Про це повідомляє прес-служба суду.

Розглядаючи справу, суд встановив, що після ухвалення Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» заявнику у 1992 році було видано посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1987 році категорії 2, правильність видачі якого у 1997 році була підтверджена комісією Закарпатської обласної державної адміністрації.

Також відповідно до Постанови Кабінету міністрів України від 20.01.1997 року №51 «Про порядок видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» було проведено перереєстрацію зазначеного посвідчення, яким підтверджена категорія 2 учасника  ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1987 році.

Разом з цим суд зазначив, що наявні у матеріалах справи документи підтверджують те, що позивач брав участь у ліквідації наслідків аварії в зоні відчуження понад 14 календарних днів у 1987 році, а відтак він має право користуватися пільгами, встановленими Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», зокрема на отримання пенсії із зменшенням пенсійного віку.

Суд зауважив, що Пенсійний фонд  як суб'єкт владних повноважень не надав суду достатніх та беззаперечних доказів на обґрунтування своїх заперечень на позов і, відповідно, не довів правомірності відмови у призначенні заявнику пенсії зі зменшенням пенсійного віку.

Відомо, що приводом для звернення до суду позивача за захистом своїх прав стала відмова Пенсійного фонду у призначенні пільгової пенсії, оскільки Пенсійний фонд вважав, що факт участі у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС повинен підтверджуватися довідкою, яка видається тільки тим підприємством (установою, організацією), у складі якого працівник безпосередньо виконував роботи з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, і котра відповідачем не надана, а не довідкою підприємства, яке відряджало позивача.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла про те, що Пенсійний фонд почав виплати пенсій та субсидій за серпень і вересень.

Крім того, ми писали, що Пенсійний фонд вводить формулу розрахунку виплат

Також відомо, що українцям перерахують пенсії в грудні.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді