Пенсії, призначені до січня 2016 року, не підлягали обмеженню за максимальним розміром, — КАС

10:21, 17 декабря 2019
Виплати мають проводитися з урахуванням заробітків працюючого пенсіонера.
Пенсії, призначені до січня 2016 року, не підлягали обмеженню за максимальним розміром, — КАС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На осіб, яким пенсію було призначено до 1 січня 2016 року, обмеження щодо її максимального розміру не поширюється. Натомість виплати мають проводитися з урахуванням заробітків працюючого пенсіонера. Таку правову позицію сформулював Касаційний адміністративний суд (справа №360/1428/17), передає «Закон і Бізнес».

Суть спору полягає в тому, що з 1 березня 2017 року управління Пенсійного фонду провело перерахунок пенсії позивача та визначило її в сумі 73 298,40 гривень. Застосувавши обмеження граничного розміру (10 прожиткових мінімумів), зменшила її до 33 016,93 гривень. У зв’язку з відрахуваннями в період роботи, згідно з положеннями ч.4 ст.85 Закону «Про пенсійне забезпечення», до виплати нараховано 25 023,48 гривень.

Суд апеляційної інстанції вимоги позивача задовольнив частково, наголосивши, що його право на нарахування пенсії без її обмеження є безперечним і забезпечення цього права становить суть узятих на себе державою зобов’язань. Із цим рішенням погодився й КАС.

У постанові від 12.11.2019 зазначено, що дія положень Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 24 грудня 2015 №911-VIII щодо максимального граничного розміру пенсії застосовується до пенсій, які призначаються з 1 січня 2016 року (згідно з п.2 «Прикінцевих положень»). Оскільки громадянин отримував пенсію з 2011 року, дія цих положень до нього не застосовується.

Натомість, до 31 грудня 2017 року діяло інше обмеження, установлене для працюючих пенсіонерів, яким тимчасово пенсія виплачувалася в розмірі 85% від призначеної.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що ПФУ направив 603,2 млн гривень на пенсії українцям за грудень.

Крім цього, ми повідомляли, що поступово в Україні збільшується пенсійний вік для жінок. 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді