КГС ВС висловився щодо виконання ліцензійних договорів використання сорту рослин

11:22, 3 января 2020
Інститут звернувся з позовом про стягнення з підприємства заборгованості з виплати авторської винагороди за надане право на використання сортів рослин.
КГС ВС висловився щодо виконання ліцензійних договорів використання сорту рослин
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У справі №922/636/19 Інститут звернувся до Господарського суду Харківської області з позовом про стягнення з Підприємства заборгованості з виплати авторської винагороди (роялті) за надане право на використання сортів рослин, неустойки у вигляді пені від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання та інфляційних втрат з простроченої суми зобов'язання. Про це йдеться на офіційному сайті ВС.

Позов обґрунтовано неналежним виконанням Підприємством зобов'язань за договорами на реалізацію наукової продукції та ліцензійними договорами.

Господарський суд Харківської області рішенням, залишеним без змін постановою Східного апеляційного господарського суду, у задоволенні позовних вимог відмовив.

КГС ВС погодився з висновками судів попередніх інстанцій з огляду на таке.

Законом України «Про охорону прав на сорти рослин» визначено, що володілець патенту може видати будь-якій особі дозвіл (ліцензію) на використання сорту на підставі ліцензійного договору. За ліцензійним договором власник сорту (ліцензіар) передає право на використання сорту іншій особі (ліцензіату), яка бере на себе зобов'язання вносити ліцензіару обумовлені договором платежі і здійснювати інші дії, передбачені ліцензійним договором.

Оскільки суди першої та апеляційної інстанцій встановили, що строк дії низки договорів, на підставі яких Інститут заявив до стягнення в примусовому порядку з Підприємства сум роялті, вже сплинув, вони дійшли обґрунтованого висновку, що нарахування Інститутом сум роялті саме як заборгованості, а не як збитків на підставі звітів відповідача в контексті умов ліцензійних договорів, зокрема при застосуванні у розрахунку ставок роялті, узгоджених сторонами у цих договорах, є безпідставним, що зумовлює й відсутність правових підстав для стягнення пені й інфляційних втрат, розрахованих на заборгованість за цими чотирма ліцензійними договорами.

Детальніше з текстом постанови КГС ВС можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про постанову КГС ВС щодо спростування майнових дій боржника у процедурах банкрутства.

Також КГС ВС висловився щодо закриття провадження у справах про банкрутство.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду