Право на свободу та заборона катування: практика ЄСПЛ

19:36, 31 января 2020
Оприлюднено огляд за період з 20 по 24 січня.
Право на свободу та заборона катування: практика ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд оприлюднив черговий огляд практики Європейського суду з прав людини, який містить, окрім іншого, опис трьох справ проти України, в яких констатовано порушення положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Серед них:

GOLOVKO v. UKRAINE — порушення ст. 3 Конвенції (заборона катування) з причин жорстокого поводження працівників правоохоронних органів із заявником та порушення ст. 6 Конвенції (право на справедливий суд) у зв’язку з несправедливістю судового провадження проти заявника загалом;

YURIY KOVAL v. UKRAINE — порушення ст. 5 Конвенції (право на свободу та особисту недоторканність) через порушення прав заявника під час тримання його під вартою) та порушення п. 1 ст. 6 Конвенції у зв’язку з надмірною тривалістю провадження щодо заявника;

STRYUKOV v. UKRAINE — порушення ст. 3 Конвенції у зв’язку з відсутністю належної медичної допомоги під час ув'язнення заявника та через умови перевезення заявника із СІЗО до суду.

«Звертаємо увагу в цьому огляді також на справу MAGYAR KÉTFARKÚ KUTYA PÁRT v. HUNGARY. Відповідно до її обставин національні суди наклали штраф на політичну партію-заявника за те, що вона створила мобільний додаток, який давав змогу виборцям фотографувати, анонімно завантажувати та коментувати недійсні виборчі бюлетені/голоси під час референдуму щодо імміграції у 2016 році.

Велика Палата ЄСПЛ констатувала у зв’язку із зазначеним порушення п. 2 ст.10 Конвенції (право на свободу вираження поглядів), зауваживши, що закон, застосований задля обмеження свободи вираження поглядів, не був сформульований з належною точністю для того, щоб дозволити партії-заявникові відповідним чином регулювати свою поведінку», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ЄСПЛ прийняв пілотне рішення у справі щодо умов тримання під вартою.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва