Примушування віруючої людини подавати е-декларації — порушення її прав і свобод: рішення ВС

10:28, 9 февраля 2020
Примушування віруючої людини подавати декларацію виключно в електронному вигляді на сайті НАЗК є порушування її прав і свобод.
Примушування віруючої людини подавати е-декларації — порушення її прав і свобод: рішення ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Із суб`єктивної сторони злочин, передбачений ст. 366-1 КК України, який полягає в умисному неподанні суб`єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, може бути вчинено лише з прямим умислом. Тобто суб`єкт декларування усвідомлює той факт, що він не виконує обов`язки щодо подання декларації до НАЗК.

За змістом ст. 24 цього Кодексу особа визнається такою, що діє з прямим умислом, якщо вона усвідомлює суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачає його суспільно небезпечні наслідки і бажає їх настання.

Колегія суддів касаційного суду вважає, що апеляційний суд, пересвідчившись у тому, що ОСОБА_1 є віруючою людиною - прихожанкою Храму Різдва Пресвятої Богородиці, яка відповідно до інформації, отриманої з банку, через свої релігійні переконання протягом тривалого часу користується поточним розрахунковим рахунком, оскільки як віруюча людина відмовилася від обробки персональних даних, у строк, визначений Законом № 1700-VІІ, як суб`єкт декларування відповідно до положень ст. 45 зазначеного Закону надіслала до НАЗК декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування,за 2016 рік на паперових носіях, дійшов правильного висновку про відсутність прямого умислу в ОСОБА_1 на неподання декларації за 2016 рік.

При цьому колегія суддів касаційного суду вважає, що суд апеляційної інстанції, проаналізувавши з належною повнотою практику застосування ст. 8 Конвенції Європейським судом з прав людини, що кореспондується з положеннями ст. 32 Конституції України, дійшов обґрунтованого висновку, що примусове виконання ОСОБА_4 обов`язку подачі в електронному виді декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, з беззаперечним дотриманням нею положень ст. 45 Закону № 1700-VІІза відсутності врегульованого питання на законодавчому рівні щодо альтернативи права вибору подачі такої декларації віруючою людиною, не відповідатиме легітимній меті та буде порушенням її прав і свобод, закріплених у Конституції України та в Конвенції.

Із повним текстом рішення Верховного Суду №705/2583/17можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» інформувала, що оприлюднено інфографіку щодо заповнення електронних декларацій за новими правилами.

Також відомо, як змінити електронну поштову скриньку у персональному кабінеті суб’єкта декларування в реєстрі. 

Крім того, у НАЗК роз’яснили нюанси щодо розрахунку терміну користування об’єктами декларування.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва