Коли вб’ють, тоді і приходьте: ЄСПЛ розглядав ситуацію, коли чиновники не реагують на домашнє насильство

14:00, 18 июня 2020
Заявники стверджували, що органи влади ігнорували домашнє насильство, якого вони зазнавали, а також на те, що їм не вдалося виконати обов’язкові судові рішення, спрямовані на їхній захист.
Коли вб’ють, тоді і приходьте: ЄСПЛ розглядав ситуацію, коли чиновники не реагують на домашнє насильство
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Родіка Мунтяну регулярно зазнавала побиттів та образ від свого чоловіка. Після першого задокументованого інциденту жінка провела три тижні в лікарні. Пізніше чоловік завдавав рани ножем та зламав щелепу. Більшість травм були зафіксовані в медичних звітах. І зрештою вона розлучилася із ним. Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

На поведінку «глави сім’ї» скаржився і син жінки Крістіан (якого батько бив молотком по голові, колов його виделкою і затискав пальці в дверях). Зрештою дитині поставили діагноз – посттравматичний стресовий розлад, а чоловіка позбавили батьківських прав.

Пані Мунтяну неодноразово подавала заяви про захист у судах. Чоловік при цьому ігнорував рішення суду залишити будинок сім’ї та не підходити до жінки та дитини. Поліція, на яку Мунтяну скаржилася, також не реагувала. В кінцевому підсумку чоловіка взяли під варту (після інциденту зі зламаною щелепою), відкрили провадження та засудили до двох років позбавлення волі, вказавши як пом’якшувальну обставину «аморальність дій жертви» та провокації з її боку (коли жінка відмовилася залишати сімейне житло).

Коли чоловік вийшов із в’язниці, він узявся за старе. Через домашнє насильство була відкрита ще одна кримінальна справа, але фігурант помер.

Посилаючись на статтю 3 (заборона нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод Мунтяну (мати та син) звернулися до ЄСПЛ.

Вони стверджували, що  органи влади ігнорували домашнє насильство, якого вони зазнавали, а також на те, що їм не вдалося виконати обов’язкові судові рішення, спрямовані на їхній захист.

Також жінка скаржилася відповідно до статті 14 (заборона дискримінації) разом зі статтею 3 та 8 (право на повагу до приватного та сімейного життя) на те, що органи влади не застосовували національне законодавство, призначене для забезпечення захисту від насильства в сім’ї, внаслідок упередженої думки щодо ролі жінки в сім’ї.

Суд у Страсбурзі констатував порушення гарантій за вказаними статтями Конвенції, але відхилив вимогу справедливої сатисфакції, оскільки та була подана з порушенням процесуальних строків.

З прес-релізом рішення ЄСПЛ у справі «Мунтяну проти Молдови» (заява № 34168/11) можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що Верховний Суд оприлюднив переклад аналітичної частини щорічного звіту Європейського суду з прав людини за 2019 рік. 

Раніше ЄСПЛ визначив, коли держвиконавці не можуть вирішити, хто має виконувати судове рішення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва