Порушення виплати коштів у разі втрати працездатності: судова практика

16:51, 18 июня 2020
Ненарахування та невиплата щомісячних грошових сум у разі часткової чи повної втрати працездатності є протиправною бездіяльністю Фонду.
Порушення виплати коштів у разі втрати працездатності: судова практика
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Страхові виплати, на які за Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» особа має право, можуть бути припинені лише з підстав, зазначених у статті 46 цього Закону. Припинення ж страхових виплат на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 08 червня 2016 № 365 «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» (відсутність первинної довідки внутрішньо переміщеної особи) є звуженням гарантованих державою соціальних гарантій. На цьому наголосив Перший ААС при розгляді справи №200/1561/20-а, інформує прес-служба суду.

12 травня Перший ААС розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за апеляційною скаргою Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України (надалі – Фонд) на рішення Донецького окружного адміністративного суду від 10 березня 2020 за позовом фізичної особи до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України про визнання протиправною бездіяльності та зобов’язання вчинити певні дії.

За результатами розгляду справи Перший апеляційний адміністративний суд прийняв постанову, в якій зазначено про таке.

Звертаючись до суду з позовом, особа зазначила, що Фондом, у порушення вимог чинного законодавства, не нараховано та не виплачено щомісячні грошові суми у разі часткової чи повної втрати працездатності за певний період, а також не нараховано та не виплачено компенсацію втрати частини доходів через порушення строків виплати щомісячних грошових коштів у разі часткової чи повної втрати працездатності за певний період.

Вирішуючи спір по суті заявлених вимог Перший ААС дійшов до наступного.

Не нарахування та не виплата щомісячних грошових сум у разі часткової чи повної втрати працездатності за певний період є протиправною бездіяльністю Фонду, яка має бути усунена шляхом нарахування та виплати відповідних сум.

Разом з тим, що стосується нарахування та виплати компенсації втрати частини доходів через порушення строків виплати щомісячних грошових коштів у разі часткової чи повної втрати працездатності за певний період, Перший ААС зазначив, що перш ніж вирішувати питання про нарахування та виплату особі компенсації втрати частини доходів через порушенням строків виплати коштів, Фонду спочатку треба виплатити особі належні їй страхові виплати, а враховуючи, що соціальні виплати особі не виплачено станом на час звернення до суду, наразі відсутні підстави вважати, що Фондом порушено строки виплати нарахованих соціальних виплат.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про невиплату належних працівникові коштів при звільненні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва