Справа «Укрзалізниці» та питання виселення: огляд рішень ВС

19:40, 24 июня 2020
У щотижневий огляд потрапили три справи.
Справа «Укрзалізниці» та питання виселення: огляд рішень ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд оприлюднив щотижневий огляд рішень, ухвалених ВС за період з 15 по 19 червня 2020 року.

— 16 червня Велика Палата Верховного Суду вирішила виключну правову проблему у справі № 910/5953/17 щодо правонаступництва АТ «Укрзалізниця» за боргами державних підприємств залізничної галузі, шляхом злиття яких було створене це товариство.

Так, Велика Палата ВС зазначила, що при реорганізації відбувається універсальне правонаступництво, коли все майно, права та обов’язки юридичної особи, яка припиняється, переходять до правонаступників. При злитті є лише один правонаступник, який набуває не окремі, визначені в акті приймання-передачі активи та зобов’язання юридичних осіб, які припиняються, а всю їх сукупність. Тому АТ «Укрзалізниця» є правонаступником усіх державних підприємств залізничної галузі (зокрема, ДП «Донецька залізниця»), шляхом злиття яких було створене це товариство.

Велика Палата ВС також визначила, що АТ «Укрзалізниця» є правонаступником ДП «Донецька залізниця» з дати державної реєстрації АТ – 21 жовтня 2015 року.

— 17 червня Касаційний цивільний суд у складі ВС частково задовольнив касаційну скаргу позивача у справі № 362/48/18 та вселив його до спірної кімнати в гуртожитку. Депутат міської ради, якій належить гуртожиток, виніс речі позивача з кімнати, де він проживав із дружиною, та змінив замки на дверях. Позивач оскаржив такі дії в суді, оскільки виселення відбулося без його згоди та за відсутності рішення суду.

Суд першої інстанції позов задовольнив, однак апеляційний суд його рішення скасував, зокрема, через те, що хоча відповідач і порушив порядок виселення позивача зі спірної кімнати, яке має здійснюватися в судовому порядку, але дія договору найму кімнати закінчилася.

КЦС ВС, ухвалюючи рішення, застосував висновок ЄСПЛ із рішення від 18 листопада 2004 року у справі «Прокопович проти Росії», щодо порушення ст. 8 (Право на повагу до приватного і сімейного життя) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

— 18 червня Касаційний кримінальний суд у складі ВС залишив без задоволення касаційну скаргу захисника солдата, засудженого до трьох років і пʼяти днів позбавлення волі. Цей солдат у серпні 2018 року самовільно залишив військову частину на Дніпропетровщині, після чого майже рік ухилявся від проходження військової служби. (Справа № 183/3964/19, провадження № 51-932км20).

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про практику ВС у питанні призначення експертизи у кримінальному провадженні. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва