Дані в офіційному документі можуть містити конотації, що порушують права людини: ЄСПЛ

10:00, 12 июля 2020
Європейський суд з прав людини присудив компенсацію у розмірі 10 тисяч євро.
Дані в офіційному документі можуть містити конотації, що порушують права людини: ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Начебто нейтральна примітка у свідоцтві про народження дитини «присвоєння імені» насправді має релігійний підтекст та можуть піддавати людину ризику дискримінаційних ситуацій у стосунках з органами влади. Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Такого висновку дійшов Європейський суд з прав людини у справі «Ставропулос та інші проти Греції» (заява № 52484/18).

Під час реєстрації народження дитини подружжя Ніколаса Ставропулоса та Іоанни Краварі у відділі запису актів громадянського стану в свідоцтві про народження додали від руки примітку «присвоєння імені». Таке було звичайною практикою, коли батьки реєстрували ім’я своєї дитини не хрестивши її, адже в країні існували два способи реєстрації: хрещення та присвоєння імені.

Батьки подали заяву до суду про скасування реєстрації з приміткою, оскільки вважали, що у такий спосіб демонструвалися певні релігійні переконання.

Але їхня заява була відхилена як неприйнятна, оскільки примітка відтворювала норму закону, згідно з якою цивільний акт «присвоєння імені» був єдиним законним способом отримання імені.

Тоді батьки звернулися до ЄСПЛ. Посилаючись на статтю 9 (свобода думки, совісті і релігії) та статтю 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, заявники стверджували, що запис  «присвоєння імені» в свідоцтві про народження їх дочки мав конотацію, а саме те, що її не хрестили, а також складало втручання в їх право не бути зобов’язаним демонструвати свої переконання.

Суд у Страсбурзі встановив, що хоча примітка сама по собі не могла вважатися релігійною конотацією або вказувати на відсутність певного переконання, контекст передбачав, що дитину не хрестили. Високі судді не могли зрозуміти навіщо було вказувати «присвоєння імені» поруч з ім’ям дитини крім як для того, аби відрізняти його від чогось іншого. Цей висновок підкріплювався тим, що у свідоцтві був розділ щодо хрещення, який в цьому випадку був залишений порожнім.

У зв’язку із цим в ЄСПЛ відзначили, що додавання такої інформації в документ, який використовувався для реєстрації в школі та інших випадках, складало втручання в право заявників не бути  зобов’язаним демонструвати свої переконання, захищене статтею 9 цього Конвенції. Це навіть могло піддавати їх ризику дискримінаційних ситуацій у стосунках з адміністративними органами влади.

Тож мало місце порушення статті 9 Конвенції. З урахуванням такого висновку суд постановив, що не було необхідності розглядати скаргу відповідно до статті 8, та присудив компенсацію у розмірі 10 тис. євро.

З текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у справі «Ставропулос та інші проти Греції» (заява № 52484/18) можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що ВП ВС розглянула заяву про перегляд судових рішень на підставі рішення ЄСПЛ у справі «Петухов проти України №2».

А ще ЄСПЛ визначив, коли держвиконавці не можуть вирішити, хто має виконувати судове рішення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва