Спори, що виникають із трудових відносин: дайджест судової практики ВС

20:59, 31 июля 2020
У дайджесті, зокрема, вміщено правові висновки Великої Палати ВС, а також найактуальнішу практику Касаційного цивільного суду з цієї соціально чутливої та соціально орієнтованої категорії справ.
Спори, що виникають із трудових відносин: дайджест судової практики ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд оприлюднив комплексну добірку судової практики Верховного Суду  зі спорів, що виникають із трудових відносин. Про це йдеться на офіційному сайті ВС.

У дайджесті, зокрема, вміщено правові висновки Великої Палати ВС, а також найактуальнішу практику Касаційного цивільного суду з цієї соціально чутливої  та соціально орієнтованої категорії справ.

Трудові спори системно займають третє місце за кількістю розглянутих справ КЦС. Тільки за перше півріччя 2020 року їх кількість становила 1415 і поступається лише спорам, що виникають із договірних відносин та щодо відшкодування шкоди.

У дайджесті вміщено практику з усіх видів трудових правовідносин, від моменту їх виникнення (укладання трудового договору), розвитку та зміни (питання оплати праці, відпустки, дисциплінарної та матеріальної відповідальності, зміни істотних умов праці тощо) і до їх припинення (з ініціативи роботодавця, з ініціативи працівника). Розглядаються деякі питання щодо застосування норм процесуального права під час розгляду трудових спорів.

Важливе місце в дайджесті належить практиці ВП ВС, у якій чітко розмежовано, які спори з трудо-правовим елементом розглядаються в цивільній, адміністративній чи господарській юрисдикціях, а які не підлягають розгляду в судовому порядку.

«Сьогодні з упевненістю можна сказати, що цей дайджест є найповнішим збірником практики ВС, яка заклала міцний фундамент єдності та правової визначеності під час вирішення трудових спорів», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про практику КЦС ВС щодо спорів, які виникають із сімейних, спадкових та земельних правовідносин.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва