Коли бізнесу блокують діяльність з формальних підстав, це є порушенням Конвенції: ЄСПЛ

19:30, 4 августа 2020
Європейський суд з прав людини присудив 5 тисяч євро компенсації моральної шкоди.
Коли бізнесу блокують діяльність з формальних підстав, це є порушенням Конвенції: ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Правоохоронці шукали будь-який привід, аби дошкулити видобувній компанії. І хоча первинні претензії не знайшли свого підтвердження, тим не менше прокуратура знайшла інші підстави, аби скасувати підприємству ліцензію. Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Правомірність такої поведінки державних органів оцінював Європейський суд з прав людини у справі «Gospodăria țărănească Chiper Terenti Grigore проти Республіки Молдова» (№ 71130/13).

В березні 2012 року Генеральна прокуратура подала запит для отримання експертного висновку щодо діяльності Gospodăria țărănească Chiper Terenti Grigore в частині перевірки видобування цією компанією корисних копалин за межами виділеної їй території. І хоча було встановлено, що підприємство не виходило за межі, водночас виявлено факт незаконного видобутку 1400 кубічних метрів піску.

На цій підставі прокуратура звернулася до Ліцензійної палати та вказала про виявлені порушення (недекларування видобутого піску, незаповнення податкової звітності). І після двох попереджень компанії про порушення Гірничого кодексу в вересні 2012 року Ліцензійна палата відкликала в неї ліцензію та подала заяву до суду для підтвердження заходу.

У суді підприємство заперечувало факт недекларування, підкріпивши це документами, а також наполягало на нікчемності попереджень.

Районний суд відхилив запит Ліцензійної палати, звернувши увагу на те, що єдиним доказом, який надав регулятор, був звіт, складений експертами, які навіть не відвідували кар’єр, а надані у звіті висновки були заплутаними.

Тим не менше, в 2013 році апеляційний та верховний суд підтримали Ліцензійну палату, підтримавши рішення про відкликання ліцензії компанії, оскільки остання не виконала вимог попереджувальних листів регулятора.

Тоді компанія звернулася до Європейського суду з прав людини. Посилаючись на ст. 1 Протоколу № 1 (захист власності) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, заявник скаржився на те, що відкликання ліцензії порушило її права власності, а також те, що пов’язані з цим провадження були несправедливими.

ЄСПЛ встановив факт порушення статті 1 Протоколу №1 та присудив 5 тис. євро компенсації моральної шкоди.

З текстом пресрелізу рішення ЄСПЛ у справі «Gospodăria țărănească Chiper Terenti Grigore проти Республіки Молдова» (№ 71130/13) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що питання визнання та скасування батьківства не мають строків давності.

Також ЄСПЛ роз’яснив, у якій мірі кандидати на держслужбу можуть критикувати майбутнього роботодавця.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва