Верховний Суд вказав на важливий аспект у питанні правової охорони винаходу

11:14, 5 августа 2020
Набуття права інтелектуальної власності на винахід засвідчується патентом, а обсяг правової охорони визначається формулою винаходу.
Верховний Суд вказав на важливий аспект у питанні правової охорони винаходу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Правова охорона надається винаходу, що не суперечить публічному порядку, принципам гуманності і моралі та відповідає умовам патентоздатності. Патент надає його власнику виключне право використовувати винахід за своїм розсудом, якщо таке використання не порушує прав інших власників патентів. Продукт визнається виготовленим із застосуванням запатентованого винаходу, якщо при цьому використано кожну ознаку, включену до незалежного пункту формули винаходу, або ознаку, еквівалентну їй. Процес, що охороняється патентом, визнається застосованим, якщо використано кожну ознаку, включену до незалежного пункту формули винаходу, або ознаку, еквівалентну їй. Про це зазначив Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду при розгляді справи № 910/19256/16, інформує пресслужба Верховного Суду.

Так, патент може бути визнано у судовому порядку недійсним повністю або частково у разі: 

  • невідповідності запатентованого винаходу  умовам патентоздатності:
  • наявності у формулі винаходу ознак, яких не було у поданій заявці; 
  • видачі патенту внаслідок подання заявки з порушенням прав інших осіб. При визнанні патенту чи його частини недійсними Установа повідомляє про це у своєму офіційному бюлетені.

Причиною спору у справі № 910/19256/16 стали питання: за первісним позовом – щодо наявності або відсутності порушення прав інтелектуальної власності Мові Хелс ГмбХ на винахід, що охороняються патентом та випливають з нього; за зустрічним позовом – щодо дійсності того ж патенту.

Рішенням Господарського суду міста Києва, залишеним без змін постановою Північного апеляційного господарського суду, первісний позов задоволено; у задоволенні зустрічного позову відмовлено.

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду скасував рішення судів попередніх інстанцій і передав справу на новий розгляд до Господарського суду міста Києва.

Об'єктом винаходу, правова охорона якому надається згідно з цим Законом, може бути:

  • продукт (пристрій, речовина, штам мікроорганізму, культура клітин рослини і тварини тощо);
  • процес (спосіб), а також нове застосування відомого продукту чи процесу.

Обсяг правової охорони, що надається, визначається формулою винаходу. Тлумачення формули повинно здійснюватися в межах опису винаходу (корисної моделі) та відповідних креслень.  Дія патенту (деклараційного патенту), виданого на спосіб одержання продукту, поширюється і на продукт, безпосередньо одержаний цим способом.

Винахід вважається придатним для набуття права інтелектуальної власності на нього, якщо він, відповідно до закону, є новим, має винахідницький рівень і придатний для промислового використання; об`єктом винаходу може бути продукт (пристрій, речовина тощо) або процес у будь-якій сфері технології.

Поряд з тим питання щодо відсутності патентоздатності винаходу має вирішуватися з урахуванням тих самих критеріїв перевірки новизни, що й питання стосовно її наявності. Критерії перевірки новизни, вимоги до формули і порядок проведення (зміст) експертизи по суті  визначені Правилами розгляду заявки, і висновок щодо відповідності винаходу умовам патентоздатності не може суперечити приписам цих Правил.

Однак, розглядаючи справу, суди попередніх інстанцій як не підтвердили, так і не спростували відповідності здійсненої перевірки формули винаходу кожного з експертних висновків у справі при вирішенні питання щодо наявності або відсутності новизни винаходу у тому порядку, який визначено Законом України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» та Правилами розгляду заявки на винахід та заявки на корисну модель.

Раніше ми розповідали про Вищий ІР-суд: чи варто поспішати з розширенням компетенції.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді