Оскарження постанови про вибори та перегляд судових рішень у зв’язку з постановою ЄСПЛ: анонс засідань ВС

10:33, 14 сентября 2020
Оприлюднено щотижневий анонс засідань Верховного Суду.
Оскарження постанови про вибори та перегляд судових рішень у зв’язку з постановою ЄСПЛ: анонс засідань ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Пресслужба Верховного Суду оприлюднила анонс судових засідань на тиждень.

Так, сьогодні, 14 вересня, о 12:00 Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду продовжить розгляд справи № 9901/196/20 за позовом Любимівської сільської ради. Позивач просить визнати протиправним та скасувати пункт 5 Постанови Верховної Ради України від 15 липня 2020 року № 795-IX «Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році», у якому зазначено, що чергові місцеві вибори не проводяться у разі призначення перших виборів депутатів відповідних місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на 25 жовтня 2020 року.

У судовому засіданні, призначеному на 11:30 15 вересня, КАС ВС розгляне справу № 9901/122/20 за позовом ГО «Всеукраїнське об’єднання сільських голів, депутатів сільрад і селян «Порятунок села» до Верховної Ради України. Позивач просить зобов’язати Верховну Раду України на її офіційному вебпорталі внести корективи до тексту Конституції України, а саме, виділити скрізь у всіх відповідних відмінках слова «в редакції Закону № 742-VII від 21.02.2014», а також розмістити інформацію про те, що Постанова Верховної Ради України № 750-VII від 22 лютого 2014 року є нечинною.

15 вересня о 14:00 у КАС ВС відбудеться судове засідання, на якому суд розгляне справу № 305/987/16-а за позовом фізичної особи – підприємця, який оскаржив рішення виконкому Рахівської міської ради щодо зміни режиму роботи дискобару з 06:00 до 23:00. Цим рішенням місцевий орган влади скасував своє попереднє рішення, що дозволяло дискобару у вихідні та святкові дні працювати з 22:00 до 04:00. Суди попередніх інстанцій позов задовольнили, ці рішення відповідач оскаржує в касаційному порядку.

На 14:30 15 вересня КАС ВС призначив розгляд справи № 804/3108/16 за позовом товариства, яке оскаржує припис ГУ Державної служби з питань праці у Дніпропетровській області. Цим приписом контролюючий орган зобов’язав позивача усунути порушення п. 1.4 розд. 1 Правил охорони будівель та природних об’єктів від шкідливого впливу підземних гірничих робіт, а саме забезпечити збереження домобудівель в зоні зрушення, провівши їх поточний ремонт до періоду досягнення допустимих деформацій земної поверхні.

15 вересня об 11:00 Велика Палата ВС продовжить розгляд справи № 910/2861/18 за позовом Київського національного лінгвістичного університету до ТОВ «ТМО «Ліко-Холдінг» про зобов’язання виконати інвестиційний договір, а саме передати позивачеві 2500 кв. м загальної площі студентського гуртожитку. У цій справі ТОВ заявило зустрічний позов про розірвання зазначеного договору.

Товариство як замовник будівництва збудувало і ввело в експлуатацію будинок, частиною якого є спірне майно, а до університету перейшли права інвестора будівництва в частині, що відповідає площі гуртожитків.

Також 15 вересня об 11:30 Велика Палата ВС продовжить розгляд справи № 910/11027/18, що містить виключну правову проблему щодо визначення моменту, з якого починається перебіг позовної давності у спорах за позовом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб до осіб про стягнення шкоди в порядку ч. 5 ст. 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

16 вересня о 10:00 Велика Палата ВС розгляне заяву про перегляд судових рішень у зв’язку зі встановленням ЄСПЛ у справі «Чернега та інші проти України» (заява № 74768/10) порушення Україною міжнародних зобов’язань при вирішенні справи судом. ЄСПЛ, зокрема, встановив порушення прав заявників, які брали участь у протестах проти вирубування дерев у центральному парку в м. Харкові, на справедливий суд та на мирні зібрання.

У судовому засіданні, призначеному на 11:00 16 вересня, Велика Палата ВС розгляне заяву про перегляд судових рішень щодо засудженого на підставі рішення ЄСПЛ у справі «Скоморохов проти України», в якому суд установив порушення ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у зв’язку з катуванням заявника та відсутністю ефективного розслідування його скарг на таке поводження, а також порушення ст. 6 Конвенції у зв’язку з використанням для його засудження доказів, отриманих від заявника внаслідок катування (справа № 1-03/2007, провадження № 13-105зво19). 

Справа № 826/3106/18, розгляд якої призначений на 15:00 16 вересня, була передана на розгляд Великої Палати ВС з огляду на відсутність єдиної судової практики щодо дії мораторію стосовно підприємств, які перебувають у процедурі банкрутства, по факту нарахування пені та штрафу за невиконання або неналежне виконання зобов’язань перед поточними кредиторами, що виникли після введення мораторію.

15 вересня Касаційний кримінальний суд у складі ВС розгляне касаційну скаргу захисника засудженого до довічного позбавлення волі за особливо жорстоке вбивство знайомої йому неповнолітньої. Нагадаємо, це сталося влітку 2015 року на Київщині: чоловік наніс дівчині численні ножові поранення, від яких вона померла, а після цього вкрав її речі та продав їх (справа № 367/6965/15-к). 

Цього ж дня ККС ВС розгляне касаційні скарги прокурора, захисника та засудженого до 3 років 6 місяців позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна за незаконне заволодіння транспортними засобами. Як установили суди, у грудні 2016 року та в липні 2017 року особа під приводом оренди отримала три автомобілі, обіцяючи виплачувати за них грошові кошти та підтримувати їхній технічний стан. Однак потім продала ці автомобілі іншим особам (справа № 754/2323/19). 

17 вересня ККС ВС розгляне касаційну скаргу захисника засудженого до 3 років позбавлення волі. Особа, яка раніше вже була судима, відбувши покарання за попереднім вироком, у червні 2018 року звільнилася, а вже в серпні того ж року проникла до приміщення салону краси, викрала ноутбук та два мобільні телефони (справа № 331/5051/18).

Раніше «Судово-юридична газета» писала,  що Верховний Суд визначив, чи зобов’язаний орендар приміщення сплачувати внески на утримання будинку, встановлені ОСББ. 

Також ККС розглянув справу щодо призначення більш м’якого покарання, ніж передбачено законом. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва