ЄСПЛ захистив права викривача корупції, якого підозрювали у наклепі

20:20, 16 сентября 2020
Журналіст оприлюднив матеріали про корумпованого губернатора, який потім подав два позови про наклеп.
ЄСПЛ захистив права викривача корупції, якого підозрювали у наклепі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Губернатора, який виграв у ЗМІ суди про наклеп, пізніше таки звільнили через підозри у корупції, а потім і засудили за хабарництво. Автор викривальних матеріалів звернувся за захистом прав до Страсбургу. Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. UkrainianAspect».

Чи не обмежили національні суди право на свободу вираження поглядів – Європейський суд з прав людини розбирався у справі «Тімаков і ТОВ ІД Рубєж та Тімаков проти Росії» (заяви № 46232/10 і 74770/10).

У 2009 році в двох місцевих тульських ЗМІ з’явилися інформація про корупцію в офісі губернатора. Її джерелом в обох випадках був співвласник одного із видань Володимир Тімаков.

Чиновник подав два позови про захист честі і гідності. Суди стали на бік губернатора, звернувши увагу при цьому на важливість статусу «найвищої посадової особи Тульської області». А висловлювання в матеріалах були неправдивими і дискредитували губернатора. Суди присудили компенсувати завдану моральну шкоду у розмірі, еквівалентному 50 тис. євро. Та стягнути її як із самого Тімакова, так і з видання. Останнє було ліквідовано, а служба судових приставів вирішила накласти арешт на предмети домашнього вжитку Тімакова.

Також губернатор ініціював кримінальне провадження про наклеп, яке зрештою було припинено через відсутність складу злочину.

Але в 2011 році чиновника звільнили з посади на підставі звинувачень у хабарництві і в 2013 році він був визнаний винним та засуджений до позбавлення волі.

Тімаков звернувся до Європейського суду з прав людини. Посилаючись на статтю 10 (свобода вираження поглядів) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, він скаржився на рішення національних судів, стверджуючи, що вони надавали посилений захист репутації губернатора, не враховуючи його позицію як журналіста та члена регіонального законодавчого органу, який коментував питання, що викликають інтерес суспільства.

Також Тімаков відповідно до статті 6 §1 (право на справедливий розгляд) Конвенції скаржився на те, що суд першої інстанції провів провадження за наклеп в закритому режимі.

Суд у Страсбурзі констатував порушення конвенційних гарантій.

З текстом пресрелізу рішення ЄСПЛ у справі «Тімаков і ТОВ ІД Рубєж та Тімаков проти Росії» (заяви № 46232/10 і 74770/10) у перекладі президента Спілки адвокатів України Олександра Дроздова та доцента кафедри кримінального права і правосуддя Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка С. Дем’янчука Олени Дроздової можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ЄСПЛ висловився, чи допустиме кримінальне покарання за створення політпартії. 

Також ЄСПЛ роз’яснив, у якій мірі кандидати на держслужбу можуть критикувати майбутнього роботодавця.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду