Адвокат з діючим свідоцтвом не може вважатися безробітним, — ВС

17:20, 22 января 2021
Адвокат, який отримує пенсію, не може вважатися незайнятою особою з часу отримання нею свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, незалежно від часу взяття її на облік органами Державної фіскальної служби України.
Адвокат з діючим свідоцтвом не може вважатися безробітним, — ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Адвокат-пенсіонер звернувся до суду із позовом про визнання дій органу Пенсійного фонду України, зокрема, в частині виплати пенсії в розмірі 85% від призначеного розміру як працюючому пенсіонеру. Судом першої інстанції вказаний позов було задоволено. Про це йдеться на офіційному сайті ВС.

Натомість судом апеляційної інстанції вказане рішення було визнано необґрунтованим та у задоволенні позову відмовлено, виходячи з того, що особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність, не може бути визнана безробітною та такою, що припинила професійну діяльність, а тому дії відповідача в частині утримання 20% від розміру пенсії позивача, припинення виплати надбавки до пенсії за вислугу років на неповнолітніх утриманців та виплату пенсії в розмірі 85% є правомірними.

Правова позиція Верховного Суду

Верховним Судом касаційну скаргу було залишено без задоволення, а рішення суду апеляційної інстанції без змін. Приймаючи таке рішення, ВС/КАС послався на те, що відповідно до ст. 47 ЗУ «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» окремим категоріям працюючих пенсіонерів пенсія виплачується в розмірі 85% призначеного розміру.

Отже виплата пенсії в розмірі 85% призначеної проводиться виключно у випадку працевлаштування пенсіонера.

Виходячи з аналізу положень Податкового кодексу України та ст. 31 ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», адвокат є самозайнятою особою.

Згідно зі ст. 32 ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» право на заняття адвокатською діяльністю припиняється шляхом анулювання свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю.

Адвокату, який має діюче свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю, надана законом можливість забезпечувати себе роботою, тобто адвокат є особою, яка забезпечує себе роботою самостійно, належить до зайнятого населення та не може бути визнаний безробітним.

Таким чином, адвокатська діяльність є незалежною професійною діяльністю відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», а тому адвокат, який отримує пенсію, не може вважатися незайнятою особою з часу отримання нею свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, незалежно від часу взяття її на облік органами Державної фіскальної служби України.

Із повним текстом Верховного Суду від 07.04.2020 р. у справі № 287/21/15-а можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді