Притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності: практика ВС

08:05, 3 сентября 2020
ВС висловився щодо несплати адвокатом щорічних внесків на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування.
Притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності: практика ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув справу № 1340/6313/18, в якій досліджував питання обов’язкової сплати адвокатом щорічних внесків на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування.

Обставини справи

З матеріалів справи відомо, що позивачка звернулась з адміністративним позовом до Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатів, в якому просила скасувати рішення ВКДКА про притягнення позивача до дисциплінарної відповідальності.

Постанову Львівського окружного адміністративного суду залишено без змін постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду, у задоволенні позову відмовлено.

У касаційній скарзі касатор зазначав, що оскаржуване рішення прийнято з порушенням передбаченого чинним законодавством порядку, оскільки позивача було притягнуто до дисциплінарної відповідальності без порушення дисциплінарної справи, що є обов'язковою стадією дисциплінарного провадження. При цьому вказує, що прийняте відповідачем рішення про порушення дисциплінарного провадження не є порушенням дисциплінарної справи.

Висновок Верховного Суду

Судді ВС зазначили, що для адвокатів України встановлюється єдиний порядок сплати щорічних внесків — шляхом одноразового перерахування повної суми щорічного внеску у національній валюті України на банківські рахунки органів адвокатського самоврядування, оприлюднені у спосіб, визначений пунктом 2.12 цього Положення. Адвокати сплачують щорічні внески до 31 березня поточного року (пункти 2.2, 2.5 Положення).

Пунктом 2.15 Положення врегульовано, що порушення адвокатом порядку та строків сплати щорічних внесків адвокатів вважається невиконанням рішення органу адвокатського самоврядування та відповідно вважається дисциплінарним проступком.

Також ВС зазначив, що у випадку порушення адвокатом порядку сплати щорічних внесків, а також/чи прострочення встановлених цим Положенням строків їх сплати понад три місяці, до нього за поданням Ради адвокатів України або ради адвокатів регіону застосовується дисциплінарне стягнення у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю на строк від одного місяця до одного року (пункт 2.17 Положення).

Пунктом 6 частини другої статті 34 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» встановлено, що дисциплінарним проступком адвоката є, зокрема, невиконання рішень органів адвокатського самоврядування.

Отже, адвокати з дійсним правом на заняття адвокатською діяльністю зобов'язані в обов'язковому порядку сплачувати щорічні внески на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування в терміни, визначені Положенням.

ВС наголосив, що згідно зі статтею 12 Правил адвокатської етики, адвокат зобов’язаний виконувати законні рішення органів адвокатського самоврядування.

За таких обставин, ураховуючи встановлену судами попередніх інстанцій несплату позивачкою щорічних внесків за 2013-2018 роки, колегія суддів доходить висновку про порушення останньою вимог щодо обов'язкової сплати щорічних внесків на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування, що свідчить про невиконання нею рішення органу адвокатського самоврядування та є дисциплінарним проступком.

Окрім цього, ВС зазначив, що частиною першою статті 34 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» передбачено, що підставою для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності є вчинення ним дисциплінарного проступку.

Відповідно до частини 1 статті 35 цього Закону, за вчинення дисциплінарного проступку до адвоката може бути застосовано одне з таких дисциплінарних стягнень:

1) попередження;

2) зупинення права на заняття адвокатською діяльністю на строк від одного місяця до одного року;

3) для адвокатів України - позбавлення права на заняття адвокатською діяльністю з наступним виключенням з Єдиного реєстру адвокатів України, а для адвокатів іноземних держав - виключення з Єдиного реєстру адвокатів України.

ВС зазначив, що частиною 2 статті 31 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» передбачено, що накладення на адвоката дисциплінарного стягнення у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю може застосовуватися виключно у разі:

- повторного протягом року вчинення дисциплінарного проступку;

- порушення адвокатом вимог щодо несумісності;

- систематичного або грубого одноразового порушення правил адвокатської етики.

Згідно з частинами 1, 2 ст.40 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», дисциплінарна справа відносно адвоката розглядається дисциплінарною палатою КДК адвокатури протягом тридцяти днів з дня її порушення.

Таким чином, аналізуючи норми чинного законодавства та встановивши фактичні обставини справи, суди попередніх інстанцій дійшли обгрунтованого висновку щодо безпідставності позовних вимог особи_1 про скасування оскарженого рішення та відмови у їх задоволенні.

Враховуючи обставини справи, Верховний Суд залишив касаційну скаргу без задоволення, а Постанову Львівського окружного адміністративного суду та постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду – без змін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВС висловився щодо оформлення ордера на надання правової допомоги.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області