Чи завжди директор відповідає за податкові борги: відповідь ЄСПЛ

18:41, 9 июня 2021
Співкерівник юридичної особи, нехай він навіть і не знає про невиконані податкові зобов’язання, все одно буде нести відповідальність за борги компанії. І порушення презумпції невинуватості тут немає, – ЄСПЛ.
Чи завжди директор відповідає за податкові борги: відповідь ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «Бусуттіл проти Мальти» (заява № 48431/18), повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Антоніо Бусуттіл певний час працював у компанії, коли двоє директорів запропонували йому стати одним із керівників юридичної особи.

Протягом певного часу, поки чоловік був співдиректором, компанія не подавала органам влади податкові звітності, а також не сплачувала податки та страхові внески за своїх працівників. Після того, як Бусуттіл звільнився з компанії, остання збанкрутувала.

Пізніше податкові органи зобов’язали колишнього співдиректора сплатити від імені компанії 323,5 тис. євро податкового боргу.

Чоловік звернувся до Європейського суду з прав людини. Посилаючись на статтю 6§2 (презумпція невинуватості) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, він скаржився на те, що до нього була застосована презумпція винуватості. Він був директором компанії, але від нього була прихована ситуація із податками та звітністю.

Але суд у Страсбурзі не побачив у цій ситуації порушення конвенційних гарантій.

Раніше ЄСПЛ висловився щодо свободи вираження поглядів у соцмережах.

Додамо, що Європейський суд з прав людини звернув увагу на вади покарання за порушення виборчого законодавства.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду