Заборонена агітація під час виборчої кампанії: ЄСПЛ роз’яснив, коли покарання порушує Конвенцію

11:32, 4 июня 2021
Європейський суд з прав людини звернув увагу на вади покарання за порушення виборчого законодавства.
Заборонена агітація під час виборчої кампанії: ЄСПЛ роз’яснив, коли покарання порушує Конвенцію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національні суди не перевіряли, чи завдали шкоди оприлюдненні матеріали, чи було підтверджено, що вони були агітаційним матеріалом, а також те, що переслідування не було необхідним у демократичному суспільстві. Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

На такі вади покарання за порушення виборчого законодавства звернув увагу Європейський суд з прав людини у рішенні у справі «ІА Тамбов-Информ проти Росії» (заява № 43351/12).

Справа стосувалася публікації статей та інтернет-опитування на веб-сторінці інформаційного агентства під час виборчої кампанії.

Компанію двічі було визнано винною у створенні, розповсюдженні агітаційних матеріалів в порушення виборчого законодавства та накладено штрафи. Також ІА засудили за проведення онлайн-опитування, оскільки процес порушував вимоги законодавства (не вказано регіон опитування та методологію, похибки та іншу відповідну інформацію). Усі рішення були підтримані вищими судами.

Тамбов-Информ cплатив штрафи, але звернувся до Європейського суду з прав людини. Посилаючись на ст. 10 (свобода вираження поглядів) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, компанія скаржилася на  класифікацію інформації на своєму вебсайті як виборча агітація, а також на накладені на неї штрафи.

Суд у Страсбурзі встановив, що компанія-заявник не діяла недобросовісно. Згадавши аналогічну справу «Орловская Искра проти Росії» (№ 42911/08), ЄСПЛ звернув увагу на те, що національні суди не перевіряли, чи була завдана шкоди цими статтями чи було підтверджено, що ці статті були агітаційним матеріалом; а також те, що переслідування не було «необхідним у демократичному суспільстві».

Також суд встановив, що методологія опитування повинна була бути зрозумілою з самого представлення на вебсторінці  і він не мав достатньо доказів для того, щоб дійти висновку, що відповідна нормативна база відповідала скарзі згідно Конвенції. Як наслідок, не було продемонстровано, що переслідування в судовому порядку у зв’язку з опитуванням було «необхідним у демократичному суспільстві».

З урахуванням цього, ЄСПЛ констатував факт порушення ст. 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та постановив, що Росія повинна виплатити компанії-заявникові 5 000 євро відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

З текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у справі «ІА Тамбов-Информ проти Росії» (заява № 43351/12) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше ЄСПЛ висловився щодо свободи вираження поглядів у соцмережах.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду