Порядок встановлення змісту норм права іноземної держави у правовідносиних з іноземним елементом: постанова ВП ВС

08:22, 4 января 2022
Статтею 8 Закону України «Про міжнародне приватне право» передбачено порядок встановлення змісту норм права іноземної держави.
Порядок встановлення змісту норм права іноземної держави у правовідносиних з іноземним елементом: постанова ВП ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Постановою Великої Палати Верховного Суду від 16.11.2021 у справі № 904/2104/19 встановлено правову позицію у справах щодо порядку встановлення змісту норм права іноземної держави у правовідносинах з іноземним елементом.

Судом з'ясовано, що статтею 8 Закону України «Про міжнародне приватне право» (далі - Закон № 2709-IV) передбачено порядок встановлення змісту норм права іноземної держави. Так, за приписами частини першої цієї статті вбачається обов'язок суду при застосуванні права іноземної держави встановити зміст його норм згідно з їх офіційним тлумаченням, практикою застосування і доктриною у відповідній іноземній державі. З метою встановлення змісту норм права іноземної держави суд може звернутися в установленому законом порядку до Міністерства юстиції України чи інших компетентних органів та установ в Україні чи за кордоном або залучити експертів (частина друга статті 8 Закону № 2709-IV).

Як висновок, приписами частини першої статті 8 Закону України «Про міжнародне приватне право» визначено обов`язок суду, який розглядає спір у правовідносинах з іноземним елементом, з'ясувати дійсний зміст норм права іноземної держави, яке сторони обрали задля врегулювання правовідносин між ними, згідно з їх офіційним тлумаченням, практикою застосування і доктриною у відповідній іноземній державі.

Водночас покладення судом такого обов`язку на учасника процесу, який посилається на відповідну іноземну норму у своїх аргументах чи запереченнях, не узгоджується з частиною третьою статті 8 цього Закону, що передбачає право, а не обов'язок сторін встановлювати зміст норм права іноземної держави, у застосуванні якої вони зацікавленні при вирішенні спору судом.

Постанова ВП ВС за посиланням. 

Раніше ми писали, що Велика Палата ВС висловилася щодо вимог про визнання боргу безпідставним.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua, на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

 

 
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду