На Київщині діють небезпечні шахраї: як не стати жертвою

16:53, 18 октября 2018
Шахраї представляються поліцейськими і вимагають грошей за «залагодження» справи щодо нібито затриманого родича.
На Київщині діють небезпечні шахраї: як не стати жертвою
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На території Київської області все частіше фіксують випадки телефонного шахрайства. Зловмисники працюють під виглядом працівників поліції і вимагають грошей. Про це повідомляє прес-служба поліції Київської області.

У повідомленні зазначено, що громадянам надходять телефонні дзвінки із невідомих номерів. Шахраї представляються співробітниками поліції, розповідають, що син, внук чи інший родич людини затриманий і перебуває в поліцейському відділі. Далі на жертву психологічно тиснуть і вимагають переказати кошти на банківський рахунок чи передати готівкою кур'єру для «залагодження» справи і визволення рідної людини.

Зазначається, що шахраї найчастіше телефонують пізно ввечері, вночі або під ранок. В цей час жертви шахрайства знаходяться у найбільш вразливому психологічному стані. Дезорієнтовану людину залякують та змушують віддати гроші.

Поліція Київської області публікує правила, яких варто дотримуватися, щоб не стати жертвою зловмисників. По-перше, не варто панікувати і поспішати виконувати вимоги аферистів. По-друге, своїх рідних не слід називати на ім'я. У людини, яка представляється поліцейським, треба попросити назвати прізвище, ім'я, по-батькові та рік народження затриманого. У справжнього співробітника поліції така інформація обов'язково буде, шахраї ж практично в 100% випадків такими даними не володіють.

Також в випадку отримання схожого дзвінка слід попросити назвати, в якому саме відділі поліції знаходиться ваш родич. Згодом можна подзвонити до чергової частини відділу та перевірити інформацію. Також варто передзвонити тій особі, яка нібито «потребує допомоги», або людям, які можуть бути поруч з нею в даний момент.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про шахраїв, що діють в Дніпрі. Під виглядом робітників «Дніпрогазу» вони проникають в будинки і квартири людей з метою пограбування. Зловмисники пропонують здійснити ремонт газового обладнання або зняти контрольні покази лічильників газу.

Також ми розповідали про банду здирників, що діяла в Одесі. Правоохоронці затримали підозрюваних у здирництві, що вимагали у жителя Суворовського району суму у розмірі 10 тисяч доларів. При здійсненні обшуку житла одного з затриманих була виявлена поліцейська форма, а також наручники і зброя.

Ще раніше ми повідомляли про те, що в Харкові шахраї представляються робітниками фіскальної служби, щоб видурити гроші у бізнесменів. За даними ДФС, в Харківській області почастішали випадки шахрайства з боку невідомих, які, представляючись працівниками фіскальних органів, відвідують підприємства з метою нібито провести перевірку з питань легалізації праці і заробітної плати.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси