Справа бійців «Торнадо»: прокуратура Києва закінчила досудове розслідування

12:15, 23 октября 2018
Бійцям вже надали доступ до матеріалів досудового розслідування у кримінальному провадженні.
Справа бійців «Торнадо»: прокуратура Києва закінчила досудове розслідування
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За результатами досудового розслідування під процесуальним керівництвом прокуратури Київського гарнізону Центрального регіону України повідомлено про підозру колишньому командиру роти «Торнадо», який є організатором вчинення злочинів, трьом колишнім бійцям вказаної роти — членам організованої групи. Про це повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган у своєму Facebook. 

Зазначається, що вони підозрюються у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 294, ч. 2 ст. 342, ч. 4 ст. 345, ст. 348, ч. 1 ст. 263 КК України, а чотири співучасники отримали повідомлення про підозру за ч.1 ст. 294, ч 2 ст. 342 КК України.

Встановлено, що організована група ув’язнених колишніх співробітників роти «Торнадо» за пособництва працівників ДУ «Київський слідчий ізолятор» вчинили тяжкі та особливо тяжкий злочини: масові заворушення, що супроводжувались підпалами, захопленням будівель, опором представникам влади із застосуванням зброї та інших предметів, які використовувалися як зброя; опір працівникам правоохоронних органів під час виконання ними службових обов’язків; погрози вбивством, насиллям щодо працівників правоохоронних органів у зв’язку з виконанням цими працівниками службових обов’язків, а також зберігання вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу.

Злочинні дії окремих членів організованої групи та її організатора додатково кваліфіковано як дії, спрямовані на вчинення замаху на вбивство працівників правоохоронних органів у зв’язку з виконанням цими працівниками службових обов’язків.

Крім того, колишньому командиру роти «Торнадо», який є організатором вчинення злочинів, та колишнім бійцям вказаної роти також повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 14 ч. 2 ст. 393 КК України (Готування до втечі з-під варти).

22.10.2018 прокурор в порядку, передбаченому ст. 290 КПК України, всім особам, яким було повідомлено про підозру, та їх захисникам повідомив про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування у кримінальному провадженні.

Також завершено досудове розслідування щодо трьох співробітників державної установи «Київський слідчий ізолятор», яким повідомлено про підозру за фактами пособництва екс-бійцям роти «Торнадо» у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 294, ч. 2 ст. 342, ч. 4 ст. 345 КК України.

Крім того, зараз у виділеному кримінальному провадженні продовжується досудове розслідування з метою встановлення та притягнення до відповідальності всього кола осіб, причетних до вчинення зазначених кримінальних правопорушень. 

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що 24 вересня Військова прокуратура повідомила колишнім бійцям роти «Торнадо» про підозру в приготуванні до втечі з-під варти.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки