Європарламент присудив премію Сахарова бранцю Кремля Сенцову

17:05, 25 октября 2018
Премію ім. А.Сахарова Олег Сенцов отримав за «За свободу думки».
Європарламент присудив премію Сахарова бранцю Кремля Сенцову
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Європарламент присудив премію ім. А.Сахарова засудженому в Росії українському кінорежисеру Олегу Сенцову. Про це у Facebook повідомляється Europеan Parliament, повідомляє ВРУ.

Режисер нагороджений премією «За свободу думки». Крім нього у списку: група неурядових організацій, які рятують мігрантів на морі; захищають права біженців; марокканський активіст Насер Зефзафі, засуджений на тривалий термін за потести з соціальних та економічних проблем.

Своє рішення Європарламент ухвалив 25 жовтня 2018 року. Олег Сенцов — перший українець, який отримав цю премію. Офіційна церемонія нагородження премії імені Андрія Сахарова відбудеться 12 грудня у Страсбурзі. Премію присуджують «за винятковий внесок у боротьбу за права людини по всій земній кулі».

Довідка: з 1988 року Європейський парламент нагороджує кожного року премією Сахарова осіб або організації, що захищають права людини. Премія названа на честь російського фізика і правозахисника Андрія Сахарова, її розмір становить 50 000 євро. Серед нагороджених Лейла Зана, Аун Сан Су Чжі, Кофі Аннан та інші.

У серпні 2015 року Олег Сенцов був засуджений російським судом до 20 років суворого режиму через звинувачення в організації підпалів і терактів у Криму. Він не визнав своєї вини і оголосив голодування у травні 2018 року з вимогою звільнити з російських колоній українських політв’язнів. 5 жовтня Олег Сенцов у відкритому листі заявив про припинення голодування через загрозу примусового годування. Голодування Сенцов тримав 145 днів.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла: Росія заявляє, що Олег Сенцов припинив голодування. Представник російської ФССП стверджує, що таке рішення було прийнято українським політв'язням тиждень тому.

 

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді