Справа Безлера: важлива заява генпрокурора

20:59, 20 февраля 2019
Бєзлєр влаштовував на Донбасі справжні катівні.
Справа Безлера: важлива заява генпрокурора
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що справа бойовика Игоря Безлера налічує 20 томів та найближчім часом її передадуть до суду. Про це повідомив під час брифінгу.

«Зокрема, сьогодні в присутності керівника цієї групи військової прокуратури хочу ознайомити вас з можливо невеликою, лише 20 томів, справою по громадянину РФ Бєзлєру», - сказав він.

За словам генпрокурора, у вказаному провадженні 15 січня цього року складено повідомлення про підозру громадянину Російської Федерації Бєзлєру у вчиненні злочинів, передбачених статтями 146, 437, 438.

«Це все воєнні злочини. Того ж дня повідомлення про підозру разом з повістками про виклик направлено Бєзлєру міжнародною кур’єрською службою. Також повістки Бєзлєру відповідно до закону опубліковані на сайті ГПУ.

Тому сьогодні ми можемо говорити про готовність, в разі прийняття ВРУ відповідного рішення, завершити в короткий термін і це провадження. І передати на ознайомлення, а потім і до суду наступні факти», - заявив Луценко.

Також він додав, що в місті Горлівці ватажок незаконного збройного незаконного формування терористичної організації «ДНР» Бєзлєр влаштовував справжні катівні.

«Захоплені Бєзлєром та підлеглими йому бойовиками військовослужбовці Збройних Сил України, працівники правоохоронних органів та цивільні особи зазнавали жорстоких тортур, а окремі з них були вбиті. Полонені утримувалися в непридатних для цього приміщеннях, отримували обмежену кількість харчів і води. Були позбавленні можливості для нормального справляння фізіологічних потреб та отримання медичної допомоги.

Згідно з наявними показами допитаних потерпілих, які утримувалися в захоплених будівлях Горлівки, вони були очевидцями та самі зазнавали під час проведення особисто Бєзлєром і за його наказом підлеглими так званих допитів.

Таких методів нелюдського катування як прострілювання ніг з вогнепальної зброї, ламання кісток молотками, удушення, зняття скальпу з шкіри голови, кастрації, використання електричного струму, розпечених паяльників та іншого.

Один з потерпілих був очевидцем розстрілу бойовиками під командуванням Бєзлера більше 30-ти полонених у дворі Горлівського міськвідділу внутрішніх справ. Підлеглі Бєзлєра бойовики чеченської національності щовечора шикували полонених і розстрілювали кожного п’ятого. Полонених змушували під погрозою розстрілу ходити по замінованому полю, в результаті чого на мінах загинули десятки осіб. Вони підвішували полонених і заживо знімали з них шкіру, змушуючи при цьому інших полонених за цим всім спостерігати, потім розчленовувати і запаковувати у поліетиленові мішки тіла закатованих бранців.

Я абсолютно впевнений, що і ця справа також має бути передана якнайшвидше до суду. Для того щоб і Україна, і світ знали, за що і проти кого йде війна. Аналогічних справ є десятки», - резюмував Юрій Луценко.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Луценко заявив про закінчення слідства і назвав замовників у справі про розстріл Небесної сотні.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді