НАБУ прикривало злочинну діяльність та корупцію у власному відомстві, — САП

11:50, 19 марта 2019
НАБУ розмістило «Роз’яснення щодо оприлюднених матеріалів, переданих від ГПУ до НАБУ».
НАБУ прикривало злочинну діяльність та корупцію у власному відомстві, — САП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

17 березня 2019 року на офіційному сайті Національного антикорупційного бюро України та офіційних сторінках у соціальних мережах розміщене «Роз’яснення щодо оприлюднених матеріалів, переданих від ГПУ до НАБУ». В свою чергу, Спеціалізована антикорупційна прокуратура опублікувала у Facebook офіційне спростування повідомлення.

Як повідомляється, зазначена у вказаному повідомленні інформація спотворює реальний стан дійсного розслідування описаних кримінальних проваджень та спрямована на відволікання уваги громадськості від приховування злочинної діяльності службових осіб ТОВ «Оптимумспецдеталь».

«Передусім потрібно звернути увагу, що керівництво НАБУ 2 роки переховувало вказані матеріали від процесуальних прокурорів, фактично сховавши їх в матеріалах кримінальної справи №52016000000000063 (кримінальне провадження, в якому на даний час НАБУ розслідуються факти заволодіння службовими особами низкою суб’єктів господарювання, зокрема і ТОВ «Оптимумспецдеталь», грошовими коштами ДП «Укроборонпром» в особливо великих розмірах), а зараз, недолуго використовуючи інсинуації і маніпуляційні прийоми, перекручує інформацію і намагається довести, що ці дані використані в інших провадженнях, хоча фактично матеріали не долучено до цих проваджень, і 80% даних переписки стосувалося ТОВ «Оптимумспецдеталь» та інших зловживань в оборонній сфері», говориться у повідомленні САП.

Крім того, 3 запити прокурорів залишилися без реагування, і на жоден з них матеріали, передані від ГПУ до НАБУ, так і не було передано до САП станом на 12:00 18 березня 2019 року.

В САП заявили, що причиною тому є керівництво НАБУ, яке прикривало злочинну діяльність своїх працівників та корупцію у власному відомстві.

НАБУ зазначає про розмови агента Євгена Шевченка з Андрієм Рогозою та особою, яку в публікації називають «Едік», щодо закриття кримінальних проваджень по Укрзалізниці та розкраданнях газу на двох ТЕЦ за неправомірну вигоду в сумі від 0,5 до 2,5 млн доларів США. Однак у згаданих кримінальних провадженнях матеріали, в тому числі негласних слідчих (розшукових) дій, які б підтверджували вказані розмови, відсутні.

«У вказаному «Роз’ясненні» НАБУ очевидно умисне не висвітлено факт спілкування агента Є. Шевченка з детективами НАБУ, а також з іншими фігурантами кримінального провадження щодо виключення ТОВ «Оптимумспецдеталь» з переліку підприємств, діяльність яких підлягала перевірці через проведення незаконних фінансово-господарських операцій з державними підприємствами оборонного сектору», — повідомляє прокуратура.

Також зазначається, що ні керівництвом, ні детективами Національного антикорупційного бюро України протягом 2017–2019 років кримінальні провадження за ст. 369 КК України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) за згаданими вище фактами до Єдиного реєстру досудових розслідувань не вносились, повідомлення про підозру у вчиненні зазначених кримінальних правопорушень детективами не складались та питання про їх вручення перед прокурорами САП не ініціювалось, що вкотре свідчить про неправдивість пояснень НАБУ.

Прокурори САП повідомляють про підозри та скеровують обвинувальні акти до суду лише на підставі зібраних доказів. Водночас Спеціалізована антикорупційна прокуратура звертає увагу, що ніколи не погоджувала будь-які заходи, гласні чи негласні, за участю ніби «агента» Є. Шевченка у вказаних кримінальних провадженнях.

«Усі спроби НАБ України представити ситуацію таким чином свідчать лише про намагання уникнути кримінальної відповідальності за зловживання та хабарництво в самому Національному антикорупційному бюро України», заявили в САП.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що САП відкрила справу проти голови НАБУ.

Крім того, прокурорами САП погоджено повідомлення про підозру 7 особам у кримінальному провадженні за фактом незаконного заволодіння особливо цінними землями Національної академії аграрних наук України у 2013–2014 роках.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва