Адміноскарження та сплата грошових зобов’язань: як уникнути штрафів

12:05, 21 марта 2019
Офіс великих платників податків Державної фіскальної служби розповів, як платнику податків уникнути штрафів.
Адміноскарження та сплата грошових зобов’язань: як уникнути штрафів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

З 01.01.2019 р. до ПКУ Законом України від 23.11.2018 р. №2628-VIII внесені зміни, зокрема, щодо порядку врегулювання спірних питань та прийняття податкових повідомлень-рішень за результатами перевірок платників податків.

Так, Законом №2628 збільшено з десяти календарних до десяти робочих днів передбачений п. 56.3 ст. 56 ПКУ термін, протягом якого може бути подана скарга для оскарження в адміністративному порядку прийнятих контролюючими органами податкових повідомлень-рішень.

Слід звернути увагу на те, що передбачені п. 57.3 ст. 57 ПКУ граничні терміни сплати нарахованих контролюючим органом сум грошових зобов’язань не змінилися. Відповідно до цього пункту у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 — 54.3.6 ст. 54 цього Кодексу, платник податків зобов’язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу. У разі оскарження рішення контролюючого органу про нараховану суму грошового зобов'язання платник податків зобов'язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції за їх наявності протягом 10 календарних днів, наступних за днем такого узгодження.

Отже, з метою запобігання нарахуванню штрафних санкцій та пені за порушення строків сплати визначеного у податковому повідомленні-рішенні грошового зобов’язання платникам податків варто дотримуватись передбаченого п. 57.3 ст. 57 ПКУ граничного строку сплати або у разі незгоди з таким рішенням контролюючого органу розпочати протягом такого строку процедуру його оскарження.

Тобто у випадку подання скарги на податкове повідомлення-рішення після того, як пройде 10 календарних днів у платника податків виникає обов’язок сплатити нараховану суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених у ПКУ, а у разі несплати — такий платник притягується до відповідальності передбаченої ст. 126 ПКУ.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що зареєстровано законопроект про підвищення податків для IT-сфери.

Також ми повідомляли про відшкодування ПДВ. З’явився висновок Великої Палати Верховного Суду.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді