Розкрадання мільйонів Держінвестпроекту: НАБУ повідомило важливі подробиці

17:30, 21 мая 2019
Справу вже скерували до суду.
Розкрадання мільйонів Держінвестпроекту: НАБУ повідомило важливі подробиці
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Справу про розкрадання 259,2 млн грн «Держінвестпроекту» скерували до суду. Про це повідомляє офіційний сайт НАБУ.

У відомстві нагадали ключові факти розслідування:

  • У 2012 році з держбюджету виділили понад 500 млн грн для реалізації низки нацпроектів, з яких 259,2 млн грн — на проекти «Якісна вода» та «Олімпійська надія-2022». Проте ці проекти не реалізували, а всі кошти (259,2 млн грн) розікрали протягом 2012–2014 років.
  • Розпорядником виділених коштів було ДП «Державна інвестиційна компанія», що входило до сфери контролю «Держінвестпроекту». Детективи НАБУ з'ясували, що 259,2 млн грн перевели під виглядом позики на рахунки компаній, підконтрольних службовим особам «Держінвестпроекту» та згаданого ДП, а далі кошти перерахували афілійованим з ними структурам, зареєстрованим на Кіпрі. У подальшому ці гроші учасники корупційної схеми використали на власні потреби.
  • На лаві підсудних — 9 осіб, переважно екс-посадовці «Держінвестпроекту» та ДП «Державна інвестиційна компанія», а також двоюрідний брат екс-очільника «Держінвестпроекту». Ще один його близький родич — рідний брат, якого слідство також вважає учасником корупційної схеми, у розшуку.

А як щодо самого екс-очільника «Держінвестпроекту»?

Притягти його до кримінальної відповідальності за розкрадання коштів «Держінвестпроекту» можливо лише за згоди Республіки Панама, яка наразі не поспішає її надавати. Річ у тім, що коруцію в «Держінвестпроекті», а саме розкрадання 7,45 млн грн під час оплати зовнішньої реклами розслідувала й Генеральна прокуратура. Саме за цим епізодом, за повідомленням ГПУ, 1 листопада 2017 року екс-голову «Держінвестпроекту» було екстрадовано в Україну з Панами, де він переховувався після Революції Гідності. Після повернення в Україну екс-посадовець відразу вийшов з-під варти під заставу 160 тис. грн.

Панамська Республіка у жовтні 2017 року дала згоду на екстрадицію екс-посадовця «Держінвестпроекту» за запитом ГПУ за умови, що його не притягнуть до кримінальної відповідальності за вчинення іншого злочину, вчиненого до моменту екстрадиції. Тим не менше, детективи крапку у справі «Держінвестпроекту» ставити не збираються і продовжують розслідувати інші епізоди, пов’язані з корупцією у цій державній структурі. 

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що фігурант корупційного скандалу в оборонно-промисловому комплексі, власник ТОВ «Оптімумспецдеталь» Андрій Рогоза зізнався, що контрабандою завозив з Росії деталі військової техніки, але запевняє, що робив це для допомоги армії. При цьому він вважає себе патріотом.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва