Нова спроба відсторонити заступника голови НБУ: з’явився коментар Нацбанку

12:18, 13 июня 2019
Катерині Рожковій намагаються заборонити виконувати покладені на неї посадові обов’язки.
Нова спроба відсторонити заступника голови НБУ: з’явився коментар Нацбанку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національному банку стало відомо про чергову спробу заборонити першому заступнику голови Катерині Рожковій виконувати покладені на неї посадові обов’язки. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Зокрема, до Національного банку надійшов лист від фізичної особи, зі змісту якого вбачається, що 11 червня Баришівський районний суд Київської області нібито ухвалив рішення про заборону К. Рожковій брати участь у засіданнях Правління та виконувати покладені на неї посадові обов’язки.

Ініціали цієї фізичної особи збігаються з ініціалами одного з ймовірних учасників судової справи, які зазначені на веб-сайті "Судової влади". Водночас жодної відповідної ухвали суду не міститься в Єдиному державному реєстрі судових рішень та, відповідно, Національний банк не отримував її від суду.

"Відповідно до процесуального кодексу ухвала суду підлягає виконанню негайно, тобто одразу після отримання. Проте наразі ми ані отримували, ані були присутні при винесенні будь-якої ухвали про заборону членам Правління Національного банку здійснювати свої повноваження. Тому ми не можемо стверджувати, що інформація про наявність відповідної ухвали відповідає дійсності. Якщо це так, то Національний банк оскаржить її в передбаченому законом порядку. Крім того, Національний банк готовий вивчити наявність ознак, що можуть свідчити про неправосудність таких дій судді, а отже і підстав для звернення зі скаргою на дії судді та звернення до правоохоронних органів", — зазначив начальник управління претензійно-позовної діяльності Юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук.

Нещодавно до Окружного адміністративного суду міста Києва надійшов позов від народного депутата Юрія Савчука з вимогою заборонити Рожковій виконувати повноваження Першого заступника Голови НБУ.  Нагадаємо, у минулому році депутати Верховної Ради Ігор Луценко та Олександр Дубінін також намагалися у судовому порядку обмежити К. Рожкову у виконанні посадових повноважень.

15 травня 2018 року Апеляційний суд міста Києва задовольнив апеляційну скаргу НБУ та підтвердив правомірність виконання Рожковою своїх посадових обов’язків. Щодо позову О. Дубініна Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області взагалі вирішив відмовити у відкритті провадження у справі.

Національний банк занепокоєний ситуацією, коли українські суди дедалі частіше стають інструментом тиску на роботу центрального банку. Ці обставини вкотре наглядно підтверджують необхідність завершення розпочатої судової реформи для запобігання корупційного використання судової системи як інструменту політичного тиску на органи державної влади.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що НБУ оскаржив рішення Антимонопольного комітету та програв спір.

Також Нацбанк  повідомив про апеляційні скарги у справах Приватбанку.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва