Забруднення хімікатами Росі: екологи б’ють на сполох

07:25, 18 июня 2019
Хімікати, які потрапили до водойм, смертельно небезпечні.
Забруднення хімікатами Росі: екологи б’ють на сполох
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Внаслідок аварії, що трапилась 9 червня на Київщині та на Вінниччині, хімікати, які потрапили до водойм, за лічені години знищили флору і фауну. Отруйні викиди пішли далі по течії та досягли Білої Церкви. Про це повідомляє інформаційний портал СтопКор.

Хіміки встановили: речовина у цих діжках – інсектицид Нурел Д. Його використовують для боротьби зі шкідниками. Але для людини він так само смертельно небезпечний, акцентують лікарі.

"Тут у нас водозабір, де ми можемо брати проби, тут, може, концентрація і не така велика, а десь там якесь плесо, там де течії великої немає, там вже концентрація буде набагато більша. Якщо людина буде там купатися, або пірнати й ковтне цю воду плюс до того деякі сполуки вони здатні навіть через шкіру проникати, просто не треба нічого ковтати, то звичайно що при високій концентрації вона може отримати суб-токсичну дозу", – наголошує кандидат медичних наук Юрій Жигарєв.

Це і стало причиною термінового відключення водопостачання у Білій Церкві. Усіх мешканців попередили, що купатися в річці не можна.

"На момент, коли ми ухвалювали рішення, ми не знали клас небезпеки цих речовин. Це виявились речовини третьої категорії небезпеки, які достатньо швидко розкладаються. Їх нейтралізували вапном безпосередньо на місці виливу", – пояснює мер міста Геннадій Дикий.

Ще за день місцева влада прозвітувала: ситуація під контролем, хімікати вже розчинилися. Але екологи мають щодо цього обґрунтовані сумніви.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» інформувала про те, що поблизу Білої Церкви автомобіль з хімікатами впав в річку, в результаті чого стався витік і забруднення води. Водопостачання міста Умань здійснюється з резервних резервуарів, запасу води вистачить на 3 доби. У Білій Церкві створено запас на 1 добу, подача води припинена.

Також у Києві запланували чергове підвищення тарифів на холодну воду. У 2020 році Київводоканал має намір підняти ціни на холодну воду і водовідведення.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде