На угорську газету відкрили справу через публікацію карти Закарпаття в кольорах прапора Угорщини

17:29, 18 июля 2019
На титульній сторінці видання Kárpátalja було зображено частину Закарпатської області в межах виборчих округів, на яких балотуються кандидати в народні депутати.
На угорську газету відкрили справу через публікацію карти Закарпаття в кольорах прапора Угорщини
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Служба безпеки України в Закарпатській області внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості стосовно публікації в газеті Kárpátalja карти, на якій частина Закарпатської області умовно позначена як територія Угорщини.

Про це повідомило обласне управління СБУ на сторінці у Facebook. У даному повідомленні йдеться, що відомості внесено за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України («Посягання на територіальну цілісність і недоторканість України»).

Варто зазначити, що на титульній сторінці видання Kárpátalja було зображено частину Закарпатської області в межах виборчих округів, на яких балотуються кандидати в народні депутати від угорської меншини (ОВО №№ 68, 69 та 73), де населені пункти з компактним проживанням угорської нацменшини (т.зв. Притисянський район) були розфарбовані в кольори угорського національного прапора.

«Зважаючи на те, що зображення із картою Закарпатської області на фоні угорського прапору містить ознаки посягання на територіальну цілісність України та може спровокувати сепаратистські настрої в середовищі угорської національної меншини, розповсюдження друкованих матеріалів із вказаним зображенням є публічними закликами до зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України», — йдеться в повідомленні СБУ.

Процесуальне керівництво за вказаним фактом здійснює прокуратура Закарпатської області.

Раніше у Міністерстві закордонних справ закликали Генеральну прокуратуру і Службу безпеки України розслідувати появу в газеті зображення частини території України у складі Угорщини.

«На передовиці газети «Карпаталія» ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» під гаслом «Угорець, вставай!» ілюстрована приналежність Угорщині низки територій України. Сепаратизм!» — написав у Twitter заступник міністра закордонних справ Єгор Божок і опублікував фотокопію сторінки газети із зображенням частини Закарпатської області.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла про  те, що Андрій Богдан запропонував ввести до апарату Антикорсуду працівників СБУ та НАБУ.

Крім того, ми писали, що Зеленський наказав знайти кошти для відшкодування збитків на Закарпатті

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва