ДБР розкрило масштабну схему розкрадання коштів банку: підозрюють двох менеджерів

16:48, 5 августа 2019
Топ-менеджери, вступивши у змову з іншими посадовцями, розтратили 2,5 млрд гривень банку.
ДБР розкрило масштабну схему розкрадання коштів банку: підозрюють двох менеджерів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Державне бюро розслідувань 5 серпня оголосило підозру двом топ-менеджерам банку «Фінанси та кредит». Про це повідомила перший заступник директора ДБР Ольга Варченко на своїй сторінці в Facebook.

За попередньою версією слідства, вони, перебуваючи у змові із іншими посадовими особами банку, розтратили 2,5 млрд гривень банку. Також на причетність до злочинної схеми перевіряють одного з нардепів.

Під час досудового розслідування встановлено, що:

«Офшорна компанія у період 2007-2014 років відкрила кредитні лінії в іноземних банках. Згодом між фінансовими установами (банком «Фінанси та кредит» та іноземними банками) було укладено договори застави на суму понад 113 млн доларів США, яким український банк поручався за офшорну компанію власними коштами, що були розміщені на кореспондентських рахунках в іноземних банках-кредиторах.

А далі — класика жанру. 2015 рік: за невиконання зобов’язань офшорною компанією за кредитними договорами іноземні банки стягують з рахунків банку «Фінанси та кредит» саме ті 113 млн доларів. Цікаво, що заставу іноземні банки списали одразу після того, як банк «Фінанси та кредит» було оголошено неплатоспроможним», — йдеться у повідомленні.

Так,  зібрані матеріали дають підставу вважати що екс-заступник голови правління банку, начальник одного із управлінь фінустанови та інші топ-менеджери причетні до організації злочинної схеми з розтрати грошей банку.

Зазначається, що колишньому заступнику голови правління інкримінують кримінальні правопорушення, передбачені ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205 та ч. 5 ст.191 КК України. Керівник управління відповідатиме перед законом за ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України.

Раніше про підозру також було повідомлено п’ятьом топ-посадовцям банку, двох з яких зараз оголошено у міжнародний розшук.

Крім того, одному із екс-заступників голови правління «Фінанси та кредит» у липні цього року обрали запобіжний захід — тримання під вартою на 2 місяці з можливістю вийти під заставу в розмірі 232 млн гривень.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що два чиновники Укрзалізниці вимагали від підприємця хабар у розмірі 270 тисяч гривень.

Крім того, ми писали про те, що ДБР спіймало на гарячому слідчого, який отримав неправомірну вигоду.

Додамо, що слідчі ДБР викрили факт вимагання та отримання неправомірної вигоди головним державним інспектором відділу митного оформлення №4 митного посту «Бориспіль-аеропорт» Київської митниці Державної фіскальної служби України.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Яковлєв
    Олександр Яковлєв
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду