Адвокати продовжують «працювати на колінах»: коли в судах створять нормальні умови

16:40, 5 августа 2019
Зал судових засідань є місцем здійснення адвокатської діяльності і повинен відповідати вимогам до робочого місця.
Адвокати продовжують «працювати на колінах»: коли в судах створять нормальні умови
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Неналежно облаштовані тимчасові робочі місця адвокатів при здійсненні конституційної функції у суді із захисту прав, свобод та інтересів громадян України є системною проблемою, з якою зустрічається кожен український адвокат

Держава намагається надати адвокатам можливості для  влаштування робочого місця у судах та інших установах, але  суди та інші установи досі не мають належних умов.

Так, наприклад 3 червня 2019 року на адресу Національної асоціації адвокатів України надійшло звернення народного депутата України Ігора Луценка з проханням сприяти вирішенню ситуації, що склалася з питання порушення прав громадян України Назарчука С.М., Яценка А.П  та інших 23 обвинувачених, а також заява адвоката Дульського О. Л. від 07 травня 2019 року про порушення прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності

Підставою для звернення стала ситуація, що склалася у справі «вертолітних податківців», обвинувальний акт в якій наразі перебуває в Дніпровському районному суді міста Києва. Так, на думку заявників, у вказаній справі суттєво порушуються права адвокатів та їх клієнтів, оскільки в Дніпровському районному суді міста Києва для 25 обвинувачених та 53 захисників відсутні умови для ефективної участі у розгляді справи через відсутність спеціально облаштованих тимчасових робочих місць, що призводить до порушення права на захист.

Відповідно до статті 13 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокат, який здійснює адвокатську діяльність індивідуально, є самозайнятою особою, а тому на нього розповсюджується законодавство щодо умов праці, зокрема, щодо робочого місця адвоката.

Зал судових засідань є місцем здійснення адвокатської діяльності, і повинен відповідати вимогам до робочого місця. Тимчасове робоче місце адвоката при здійснення представництва в суді повинно відповідати санітарним та будівельним нормам та правилам.

Так, адвокат, в процесі здійснення адвокатської діяльності в суді повинен мати спеціально облаштоване, відведене для нього тимчасове робоче місце у судовому засіданні (щонайменше з наявністю стола та стільця), аби мати можливість користуватися Законами України, робити помітки в своїх записах, у разі виникнення потреби користуватися портативним комп’ютером задля ефективного здійснення професійної діяльності, узгоджувати правову позицію з Клієнтом.

Таким чином, саме на державу покладається обов’язок забезпечити адвоката тимчасовим робочим місцем при здійсненні представництва інтересів особи в суді, яке відповідатиме санітарним та будівельним нормам та правилам, забезпечуватиме можливість адвоката безперешкодно спілкуватись з клієнтом без ризику бути підслуханим третіми особами, враховуватиме можливість використання сучасних технічних можливостей для аналізу документів у електронному вигляді.

Відсутність належних умов для роботи адвоката є по суті перешкодою для кваліфікованого представництва або захисту інтересів клієнта, та унеможливлює виконання ним конституційної функції – надання професійної правничої допомоги.

З огляду на наведене, 27 червня 2019 року  Рада адвокатів України, розглянувши звернення народного депутата України Луценка І.В  та заяву адвоката Дульського О.Л вирішила:

 «Звернути увагу, на необхідність створення належних умов тимчасового робочого місця адвоката при здійсненні представництва інтересів особи в суді, яке відповідатиме санітарним та будівельним нормам та правилам, забезпечуватиме можливість адвоката безперешкодно спілкуватись з клієнтом; враховуватиме можливість використання сучасних технічних можливостей для роботи з електронним документом»

З повним текстом рішення можна ознайомитись за посиланням

Також ми повідомляли, що РАУ внесла зміни до порядку складання кваліфіспитів для кандидатів в адвокати.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді