Рада розглядає скасування мораторію на продаж землі, трансляція

13:00, 13 ноября 2019
Депутати розглядають законопроекти щодо ринку землі.
Рада розглядає скасування мораторію на продаж землі, трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У середу, 13 листопада о 10:00 почалося засідання Верховної Ради України. Про це йдеться на сайті парламенту.

Сьогодні народні обранці розглядають законопроекти щодо земельного питання. Зокрема, законопроекти №2178, 2178-1, 2178-2, 2178-3, 2178-4, 2178-5, 2178-6, 2178-7, 2178-8, 2178-9, 2178-10 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення.

Також на порядок денний винесені:

  • 2194 про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин;
  • 2195 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них через електронні аукціони;
  • 0855 про внесення зміни до статті 4 Закону України "Про використання земель оборони" щодо підвищення ефективності використання виділених земельних ділянок;
  • 1209, 1209-1 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві;
  • 1210, 1210-1 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві;
  • 2043 про внесення змін до Закону України "Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах";
  • 1220 про внесення змін до Закону України "Про нотаріат";
  • 2015 про внесення доповнення до статті 14 Закону України "Про безоплатну правову допомогу";
  • 2113, 2113-1 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації кримінальної відповідальності суддів за постановлення завідомо неправосудного судового рішення;
  • 0897 про внесення змін до деяких законів України, які регулюють відносини, пов'язані з одержанням документів дозвільного характеру;
  • 0898 про внесення змін до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність";
  • 0942 про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні;
  • 0945 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення ліцензійних процедур у сфері зовнішньоекономічної діяльності. 

15:21 Вислухавши позиції усіх депутатів, Дмитро Разумков поставив на голосування пропозицію взяти за основу депутатську версію урядового законопроекту №2178-10, який був рекомендований профільним комітетом.

Під вигуки "Ганьба!" з боку представників опозиційних фракцій 240 народних депутатів проголосували за це рішення. 227 голосів дала фракція "Слуга народу", а 13 голосів надійшло від позафракційних.

Ранкове засідання Верховної Ради оголосили закритим.


14:55 Голова агрокомітету Верховної Ради Микола Сольський зауважив, що в законопроекті, який просуває влада, є дійсно дискусійні норми, зокрема про іноземців. Але Президент України озвучив свою позицію — жоден іноземець у жодному вигляді не матиме права купувати землю. Таке право йому може дати тільки референдум.

"Ці правки підтримуються більшою частиною комітету, і вони будуть внесені до другого читання", — запевнив Микола Сольський.


14:37 Слово з процедурних питань надали представнику фракції "ОПЗЖ" Михайлу Папієву, який намагався довести незаконний характер подальшого розгляду законопроектів сьогодні.

"Показую вам статтю 19 Регламенту. Не передбачає ця стаття в середу продовження роботи, тому що зараз у нас мають бути засідання комітетів", — наголосив депутат.


14:30 Пропозицію голови фракції "Слуга народу" Давида Арахамії продовжити розгляд питань порядку денного після 15:00 підтримали 234 нардепи.

Слово надали співавтору законопроекту №2178-8, позафракційному депутату Сергію Мегері. Його доповідь звелася до необхідності ухвалення остаточних рішень про ринок землі виключно на підставі результатів референдуму.


14:20 Автор альтернативного законопроекту №2178-7 Євгеній Шевченко ("Слуга народу") вирішив говорити не про свій проект, а про земельну реформу взагалі. Він проти допуску іноземців до купівлі землі та вважає, що Президент України і його фракція нарешті усвідомили правильність таких переконань. Він готовий голосувати за законопроект своєї фракції за умови, якщо до другого читання з нього приберуть згадку про іноземців.


14:05 Член депутатської групи "Воля народу" Сергій Лабазюк назвав сьогоднішній день схожим на шабаш. На його думку, влада не розуміє, що відбувається, а потрібно було запитати думку людей і розробити дорожню карту реформи.

"Ринок землі треба приймати рано чи пізно, але не в інтересах іноземних партнерів, а в інтересах майбутніх поколінь", — зазначив депутат.


13:50 Наступний доповідач, позафракційний депутат з Луганщини Сергій Шахов також говорив про страшне. Він патетично запитував у колег по парламенту, що залишать іноземці, крім випаленої землі, зрубаних лісів і забрудненої води, якщо їх допустити до української землі.


13:45 Слово надали Оксані Савчук — єдиному представнику партії "Свобода" в Раді. Вона зазначила, що сьогодні парламент має ухвалити рішення, за яке нестиме відповідальність, і зацитувала положення Конституції України, згідно з якими земля є об’єктом права власності українського народу й основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.

На її думку, агрохолдинги та іноземці скуплять землю, і буде так, як нині з доступом до моря чи річки — скрізь висітимуть таблички із попередженням про приватну власність і заборону вільного доступу.

Оксана Савчук переконана, що українська земля — це не товар, і вона не продається.


13:40 Тези своєї лідерки повторив і наступний доповідач — представник фракції "Батьківщини" Вадим Івченко. Щоправда він також висловив свою позицію стосовно інших законопроектів, які йдуть у зв’язці з основним земельним законопроектом. Йому, зокрема, не сподобалось зміна статусу особливо цінних земель, як правило, заповідного фонду, які знаходились під захистом Конституції України. Він також вважає, що у законопроекті №2194 скасовується сівозміна і контроль над охороною земель. Назвав цей проект закону "хламом".

Депутат  закликав відхилити урядовий законопроект і проект "Слуг народу", сісти з аграрними асоціаціями за круглий стіл і сформувати той аграрний устрій, який потрібен Україні.

До Вадима Івченка звернувся нардеп з фракції "Слуга народу" Мар’ян Заблоцький, співавтор ЗП №2194, з пропозицією, що він відмовляється від свого "дітища" і готовий проголосувати за законопроект 2008 року авторства Ю. Тимошенко про ринок земель. В ньому у прикінцевих і перехідних положеннях йдеться про скасування мораторію на купівлю і продаж земель сільськогосподарського призначення.

"Якось так сталося, що при владі у вас одна позиція, а в опозиції — протилежна", — зазначив депутат.

Відповіла нардепу чомусь Юлія Тимошенко, яка одразу наголосила, що Заблоцький представляв до депутатства агрохолдинг "Кернелл" із 600 тис. га землі, а тепер, вважає вона,  за гроші лобіює провладні законопроекти.


13:30 "Давайте розпочнемо всеукраїнську дискусію і визначимо, що краще для нас. Ми не по різні сторони барикад, ми один народ", — завершила виступ Ю.Тимошенко.


13:20 Юлія Тимошенко також вказала на можливість концентрації земель в одних руках у кількості 210 тисяч га, що дозволяє урядовий законопроект. "В жодній країні такого немає", — впевнена лідер фракції. Вона закликала захистити українську землю, щоб українці не стали виключно обслуговуючим персоналом на своїй землі.


13:10 Слово надано Юлії Тимошенко, яка повідомила, що в ложу преси допустили аграріїв, які мітингували перед Радою. Решта промови керівника фракції також була присвячена їм. "Це люди, які з ранку до ночі обробляють нашу землю", — заявила Ю. Тимошенко.


12:58 Міністр підкреслив, що головна мета земельної реформи — забезпечити реальну власність на землю, створити повноцінний ринок землі і знайти можливості для надання українцям фінансової допомоги на придбання землі.

Представник фракції "Голос" Андрій Осадчук висловив здивування, що 3-4 місяці команда "Слуг народу" напрацьовувала свій проект закону, у якому немає жодного слова про референдум, про який говорив днями Президент України. Він запитав міністра, як це все буде узгоджуватися?

Тимофій Милованов у відповідь зауважив, що увазі нардепів запропоновано 11 варіантів урядового законопроекту, тому народні обранці мають змогу самі визначитися з цим питанням і обрати найоптимальніший варіант.

Потім слово взяла представник фракції "ОПЗЖ" Наталія Королевська, яка розказала про обдурених селян і закликала підтримати законопроект №1101-1 про подовження мораторію на продаж землі і проведення всеукраїнського референдуму з цього питання.

Представник "Голосу" Юлія Клименко після такої промови запитала блокувальників трибуни: "Ви 30 років керували країною. І де село, підняте з колін?"


12:45 Попри  блокування трибуни представниками фракцій "ОПЗЖ" і "Батьківщини", Дмитро Розумков запросив до слова міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофія Милованова.

Міністр нагадав слова Маргарет Тетчер, яка казала, що демократія заснована на власності.

"Я також вірю у таку демократію", — зазначив міністр.

Він наголосив, що уряд бореться за права громадян розпоряджатися своєю власністю, щоб  вони отримували справедливу орендну плату за свою землю, щоб могли вільно продати свою земельну ділянку і купити іншу, яка їм більше подобається.

Уряд збирається передати 8,2 га сільськогосподарських земель державної власності в руки ефективних фермерів.

Тимофій Милованов вважає, що чинна норма Земельного кодексу про заборону передачі у власність земель сільськогосподарського призначення в руки іноземців та осіб без громадянства, має залишитися в силі.


12:33 Разумков оголосив до розгляду у першому читанні проекти закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення.


12:30  Депутати повернулись до розгляду порядку денного. За продовження пленарного засідання до 15.00 проголосувало 234 парламентарія.


10:51 Депутати висловили свої позиції щодо розгляду законопроектів щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, які стоять сьогодні в порядку денному.

Разумков згідно із заявою двох фракцій оголосив перерву на 30 хвилин, запросивши керівників фракцій на нараду для проведення консультацій.


10:15 Голова Верховної Ради Дмитро Разумков відкрив ранкове засідання. Спікер надав слово народним депутатам для виступів із заявами, повідомленнями, пропозиціями. 


 

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Рада підтримала законопроект щодо ринкового нагляду.

Також відомо, що парламент ухвалив рішення щодо заборони пластикових пакетів.

Крім цього,  Рада ухвалила законопроект, який спрощує процедуру оцінки майна.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва