У Верховній Раді заслухали звіт Тимофія Милованова щодо економічної ситуації в Україні

17:33, 10 февраля 2020
Тимофій Милованов окреслив основні завдання, які стоять перед економікою країни.
У Верховній Раді заслухали звіт Тимофія Милованова щодо економічної ситуації в Україні
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В понеділок, 10 лютого, Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку заслухав звіт Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства щодо економічної ситуації в Україні. Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВР.

Звіт презентував глава міністерства Тимофій Милованов. Він окреслив основні завдання, які стоять перед економікою країни, зауваживши, що кінцевою метою є покращення добробуту людей.

«У першу чергу — це створення робочих місць і нових підприємств — відновлення та розвиток економіки», — сказав урядовець.

За його словами, сьогодні перед промисловістю України стоять три основних виклики: застарілі основні засоби, переорієнтація ринків збуту та запровадження carbon border tax в Євросоюзі.

«У середньому зношеність основних засобів становить 60%, в той час як у наших сусідів — 35,5%. А в промисловості цей показник у нас становить 66%... Рівень торгівлі — 0,2%, частка у ВВП світу — 0,3%», — зазначив міністр.

Глава Мінекономіки повідомив, що протягом 2013-2019 років Україна втратила ринки ряду країн, зокрема Росії і Казахстану: експорт продукції машинобудування в РФ знизився з 5,5 мільярда доларів США у 2013 році до менш ніж 1 мільярда доларів США у 2019-му. Міністр також поінформував, що експорт до країн ЄС за цей час зріс з 2 мільярдів доларів США у 2013 році до 3 мільярдів доларів США у 2019 році, і не може повною мірою компенсувати ці втрати.

«Подальше нарощення експорту до цих країн під загрозою — через запровадження ЄС протекціоністського інструменту carbon border tax вітчизняні виробники отримають збитки та втратять конкурентоспроможність», — пояснив Милованов.

За словами міністра, в українській економіці експорт займає 45%, водночас «у ньому неприйнятно мала частка високотехнологічної продукції та послуг — лише 3,1%, та загалом низька продуктивність праці».

Крім того, міністр запропонував членам Комітету пакет ініціатив з метою надання поштовху українській економіці. За його словами, в країні необхідно створювати умови для надходження інвестицій та оновлення основних засобів.

«Загальний обсяг необхідних інвестицій в країну — 50 мільярдів доларів США. Це дозволить створити нові робочі місця та дати українцям можливість заробляти більше», — додав він.

На його переконання, росту виробництва сприятимуть: приватизація, концесія, покращення інвестиційного клімату з метою залучення глобальних інвестицій, індустріальні парки, підтримка малого і середнього бізнесу.

«Водночас, головна пропозиція — розглянути можливість розширення фінансування з державного бюджету програм та напрямків у розмірі 20 мільярдів гривень, зокрема, по 5 мільярдів гривень на: стимулювання напрямків транспортної інфраструктури; програми фінансової підтримки; секторальні програми розвитку виробництва і розвиток оборонно-промислового комплексу», — вважає міністр. — Головна ідея — це інвестиції на всіх рівнях в обсязі 50-100 мільярдів на наступних 5-10 років, які дадуть змогу провести оновлення основних засобів до 35-40%, або хоча б до 50%».

Міністр передав Комітету пакет законопроєктів, які сприятимуть досягненню цієї мети: «Це «інвестиційні няні», захист українського виробника на зовнішніх ринках, створення комітету промисловості та ряд інших». За його словами, «створюється Координаційний центр з питань промисловості за участю галузевих об’єднань, окремих великих підприємств, аналітичних центрів, органів державної влади, напрацьовуються можливі програми підтримки».

Представник уряду повідомив, що за підсумком року економіка України продовжила зростати, також прогнозується зростання і у поточному році.

Милованов закликав Комітет підтримати законотворчі ініціативи очолюваного ним міністерства та продовжити спільну роботу.

Між народними депутатами та міністром відбулася розгорнута дискусія щодо загальних питань розвитку економіки України, діяльності окремих галузей та підприємств. Йшлося про необхідність забезпечення балансу внутрішнього і зовнішнього ринків, спільного пошуку коштів для інвестицій, законодавчої підтримки інвесторів.

Зокрема, керівник міністерства поінформував, що вже створено і передано на розгляд Комітету новий перелік підприємств, заборонених для приватизації, до якого включено 219 об’єктів, ведеться робота над створенням Фонду національного багатства.

В обговоренні також взяв участь голова Федерації роботодавців України Дмитро Олійник, який наголосив на необхідності термінових рішень для підтримки промисловості і передав Комітету та представникам уряду свої пропозиції.

Учасники засідання наголосили на готовності до подальшої співпраці.

Окрім того, під час засідання Комітет розглянув проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури оскарження в процесі здійснення публічних закупівель» (№2652).

Учасники засідання зазначали, що Закон України «Про публічні закупівлі», до якого пропонується внести зміни, є чинним, однак буде введений у дію лише 19 квітня 2020 року. Зважаючи на це, наразі вносити до нього зміни неможливо. Окрім того, є ряд суттєвих зауважень до самого проекту закону.

За підсумками обговорення народні депутати вирішили повернути проект закону №2652 суб’єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Члени Комітету обговорили проект Закону України «Про Установу бізнес-омбудсмена» (№0944), ухвалений в першому читанні парламентом попереднього скликання. Заступник голови Комітету Дмитро Кисилевський запропонував зняти проект з розгляду, оскільки напрацьовується новий, узгоджений з усіма зацікавленими сторонами.

Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України зняти з розгляду проект закону №0944 як такий, що втратив актуальність.

Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха закликав народних депутатів долучитися до розробки нового системного законопроекту щодо Установи бізнес-омбудсмена.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Милованов розповів, як перезавантажать інститут інтелектуальної власності.

Також Тимофій Милованов розповів про досягнення в аграрній сфері.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області