Терміни придатності продуктів: українцям повідомили про нові правила інформування

19:31, 14 февраля 2020
Для деяких продуктів буде вказана дата завершення мінімального терміну придатності.
Терміни придатності продуктів: українцям повідомили про нові правила інформування
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Держпродспоживслужба повідомила, що З серпня 2019 року були введені в дію норми Закону України «Про інформацію для споживачів харчових продуктів», передає прес-служба відомства.

Закон встановлює загальні принципи та вимоги щодо інформації про харчові продукти, зокрема стосовно їх маркування, а також обов'язки операторів ринку стосовно доведення цих даних до споживачів.

Статтею 18 Закону України надаються роз’яснення, яким чином мінімальний термін придатності («краще спожити до…», «краще спожити до кінця…») зазначається і у чому його відмінність від дати «вжити до».

Основна ідея такого підходу полягає в тому, що на ринку існують швидкопсувні та більш небезпечні з точки зору мікробіології продукти, для яких має бути зазначена дата «вжити до». Така позначка інформуватиме про те, що на наступний за цією датою день продукт може ставати небезпечним. Водночас, є ряд продуктів, які, за дотримання встановлених умов зберігання залишаються безпечними протягом певного часу після закінчення мінімального терміну придатності, прописаного у маркуванні. Для таких продуктів буде вказана дата завершення мінімального терміну придатності, що позначатиметься фразами «краще спожити до…», «краще спожити до кінця…». Однак, як після закінчення терміну «вжити до…» так і термінів «краще спожити до…», «краще спожити до кінця…» продукти мають бути вилучені з реалізації.

Експерти проекту ЄС «Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, харчових продуктів, здоров'я та благополуччя тварин» разом з Директоратом безпечності харчових продуктів Мінекономрозвикту розробили доступну інфографіку про нові правила інформування споживачів про терміни придатності:

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що Держпродспоживслужба перевіряє виключно те, на що поскаржився споживач

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді