Права людини та діджиталізація: Рада Європи назвала головні принципи

14:56, 14 апреля 2020
Затверджені керівні принципи щодо усунення впливу алгоритмічних систем на права людини.
Права людини та діджиталізація: Рада Європи назвала головні принципи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Україна має переглянути законодавство, а також практику щодо закупівель, проектування, розробки та постійного розгортання алгоритмічних систем на предмет відповідності керівним принципам, встановленим у Раді Європи, передає «ECHR. Ukrainian Aspect».

Зазначається, що 8 квітня Комітет Міністрів Ради Європи під час чергового засідання ухвалив Рекомендацію CM/Rec (2020)1, якою затвердив керівні принципи щодо усунення впливу алгоритмічних систем на права людини.

Під терміном «алгоритмічні системи» документ розуміє додатки, які, часто використовуючи методи математичної оптимізації, виконують одне або більше завдань, таких як збір, об’єднання, очищення, сортування, класифікація та виведення даних, а також вибір, визначення пріоритетності, прийняття рекомендацій та прийняття рішень. Спираючись на один або кілька алгоритмів, щоб виконати свої вимоги в умовах, в яких вони застосовуються, алгоритмічні системи автоматизують діяльність таким чином, що дозволяє створювати адаптовані послуги в масштабі та в режимі реального часу.

У Раді Європи наголошують: існують значні виклики в галузі прав людини, пов’язані зі зростанням залежності від алгоритмічних систем в повсякденному житті, наприклад, щодо права на справедливий суд; права на конфіденційність та захист даних; права на свободу думки, совісті та релігії; права на свободу вираження поглядів; права на свободу зібрань; права на рівне ставлення; економічних та соціальних прав. Адже функціональність алгоритмічних систем здебільшого базується на систематичному агрегуванні та аналізі даних, зібраних за допомогою цифрового відстеження в масштабах онлайн та офлайн ідентифікації та поведінки людей і груп.

Рекомендацію CM/Rec (2020) визначаються як зобов’язання держав щодо захисту прав людини та основоположних свобод у контексті алгоритмічних систем, так і обов’язки суб’єктів господарювання у цій сфері у таких напрямах:

  • Загальні принципи.
  • Управління даними.
  • Аналіз та моделювання.
  • Прозорість, підзвітність та ефективні засоби правового захисту.
  • Заходи безпеки.
  • Дослідження, інновації та обізнаність громадськості.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Офіс Ради Європи підтримає реформу регіональних прокуратур.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва