Асоціація приватних виконавців звернулась до Мін’юсту щодо врегулювання питань виконавчого процесу

19:55, 29 мая 2020
Спільнота приватних виконавців очікує, що розпочатий у вірному напрямку діалог з Міністерством юстиції буде продовжено у більш глибокому руслі.
Асоціація приватних виконавців звернулась до Мін’юсту щодо врегулювання питань виконавчого процесу
center-ecm.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За результатами аналізу проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо примусового виконання судових рішень і рішень інших органів», який був затверджений на засіданні Кабінету Міністрів України 27.05.2020 року та опублікований для ознайомлення, професійна спільнота приватних виконавців має надію на продовження змістовного, конструктивного діалогу з Міністерством юстиції України в напрямку подальшого удосконалення виконавчого процесу, поліпшення його складових, як в практичному, так і в законодавчому полі. Відповідна заява з’явилась на Facebook-сторінці Асоціації приватних виконавців України.

Запропоновані зміни щодо проведення Міністерством юстиції України моніторингу діяльності приватного виконавця, які були прийняті спільнотою вкрай негативно, виключені з законопроекту. При цьому маємо надію на послідовність регулятора в даному напрямку і недопустимість підміни такої послідовності шляхом імплементації моніторингу через підзаконні нормативно-правові акти.

Запропоновані зміни щодо застосування до приватного виконавця дисциплінарного стягнення у вигляді обов`язкового підвищення кваліфікації та складання іспиту, які фактично встановлювали процедуру повторного входження до професії, виключені з законопроекту.

Спільнотою було наголошено на недопустимості ліквідації регіональних органів самоврядування приватних виконавців, що може призвести до втрати налагодженого діалогу між регіонами та безконтрольних ситуацій на місцях. Робота членів Рад регіонів повинна вийти на належний рівень і відповідати практичним сподіванням, покладених на них їх виборцями. З законопроекту виключені відповідні зміни до статей 48 – 51, 53, 54 Закону України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів».

В законопроект внесені зміни, які встановлюють альтернативу для приватного виконавця при вирішенні питання про встановлення боржнику тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України у вигляді можливості звернення з даного питання до суду або винесення відповідної постанови, яка підлягає погодженню керівником органу державної виконавчої служби обласного рівня. Маємо надію, що запропоновані новели будуть мати дійсний практичний наслідок у виконавчому процесі і не перетворяться на бюрократичну тяганину.

Зміни до статей 38, 39 Закону України «Про виконавче провадження», які мали в професійному суспільстві негативний резонанс, виключені з законопроекту.

Законопроект містить і ряд позитивних норм, запропонованих в початковій редакції. Зокрема, доповнено статтю 74 Закону України «Про виконавче провадження» частиною четвертою, відповідно до якої приватний виконавець за заявою сторони виконавчого провадження чи з власної ініціативи має право скасувати винесену ним у виконавчому провадженні постанову, чи інший процесуальний документ (або їх частину), про що виноситься вмотивована постанова, яка може бути оскаржена у встановленому законом порядку. До статті 337 Господарського кодексу України пропонується повернути вилучену в 2017 році норму щодо тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України керівника юридичної особи – боржника за рішенням господарського суду.

Слід зазначити, що законопроектом також впроваджується значний перелік змін, котрі були висвітлені спільнотою приватних виконавців, як такі, що викликають занепокоєння, однак не були безпосереднім предметом обговорення, в силу вузького формату діалогу та браку часу, чи інших причин.

Спільнота приватних виконавців очікує, що розпочатий у вірному напрямку діалог з Міністерством юстиції України буде продовжено у більш глибокому руслі та широкому форматі. Як взаємовідносини регулятора і приватного виконавця будуть продовжуватися надалі залежить не тільки від Міністерства юстиції, а й від професійних дій кожного члена Асоціації приватних виконавців України.

Вже сьогодні потрібно продовжувати розпочатий діалог в напрямку вирішення та врегулювання найбільш актуальних проблемних питань практики виконавчого процесу. У зв`язку з чим закликаємо небайдужих членів Асоціації прийняти активну участь в даному процесі», — йдеться у заяві.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що в Україні зафіксовали факт підробки документів приватного виконавця.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва