«Ваша донька стала винуватицею ДТП»: шахраї одурили пенсіонерку на 800 000 грн

20:42, 1 июня 2020
Суд призначив покарання чоловіку у виді 11 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
«Ваша донька стала винуватицею ДТП»: шахраї одурили пенсіонерку на 800 000 грн
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Центральному районному суді міста Миколаєва ухвалено вирок 37-річному чоловіку, обвинуваченому у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною четвертою статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Зокрема, чоловік заволодів коштами пенсіонерки у сумі понад 800 тис. грн. Про це повідомляє прес-центр Судової влади України.

Судом встановлено, що в обвинуваченого, який раніше притягувався до кримінальної відповідальності, з групою осіб виник умисел у заволодінні шляхом обману грошовими коштами 70-річної пенсіонерки.

Так, 29.04.2019, вони зателефонували жінці та назвавшись слідчим поліції та її донькою повідомили, що остання стала винуватицею ДТП і для лікування постраждалого та компенсації моральної шкоди необхідна значна сума коштів. Після цього, обвинувачений прибув за місцем мешкання потерпілої та отримав від неї 6 000 доларів США.

Цього ж дня, вони вирішили повторно вчинити шахрайські стосовно потерпілої. Зателефонували останній та повідомили, що водій, який начебто постраждав внаслідок дій її доньки помер і необхідно зібрати додаткові кошти. Після цього обвинувачений прибув за місцем мешкання потерпілої та отримав від неї грошові кошти у сумі 20 300 доларів США та 5350 євро.

Після зазначених подій, обвинувачений з іншою особою на автомобілі таксі вирушили до міста Дніпра, де передали більшу частину коштів, повертаючись до м. Миколаєва, вони зупинились у м. Кривий Ріг, де за допомогою платіжного терміналу переказали частину коштів невстановленій слідством особі, залишок вони мали розділити між собою.

Обвинувачений свою провину не визнав, зазначив, що на прохання знайомого забрав у потерпілої борг, частину зазначених коштів згодом вони передали невідомій особі у місті Дніпро, частину переказали за допомогою платіжного термінала у місті Кривий Ріг. Повідомив, що його самого було введено в оману.

Водночас, за сукупністю досліджених доказів суд дійшов висновку про доведеність вини обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною четвертою статті 190 Кримінального кодексу України та призначив йому покарання у виді 11 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Окрім цього, суд частково задовольнив цивільний позов потерпілої та постановив стягнути з обвинуваченого на її користь 778 852 грн матеріальної шкоди та 10 000 грн моральної. Вилучені у обвинуваченого у ході затримання кошти у сумі 2500 доларів США та 12 500 грн суд постановив повернути потерпілій.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла про новий вид шахрайства. Аферисти дзвонять українцям і представляються лікарями, заявляючи, що їх родич потрапив до лікарні з коронавіусом. 

Також ми писали, що шахраї ошукували пенсіонерів за схемою «Ваш родич у лікарні».  

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України