Убивство 5-річного Кирила Тлявова та злочини проти  журналістів: Генпрокурор записала відеозвернення

15:29, 6 июня 2020
Ірина Венедіктова наголосила на недоліках в системі правоохоронних органів.
Убивство 5-річного Кирила Тлявова та злочини проти  журналістів: Генпрокурор записала відеозвернення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Генпрокурор Ірина Венедіктова заявила, що прийшов час виправляти недоліки і прорахунки в діяльності правоохоронних та інших державних органів, щоб попереджати такі злочини, які спричиняють недовіру суспільства до всієї системи. Про це вона розповіла у своєму відеозверненні.

Зокрема, вона торкнулася теми щодо протидії катуванням, справи Кирила Тлявова, затримання прокурора та Дня журналіста.

Нижче наводимо повний текст звернення Генерального прокурора.

Злочини вчинені тими, хто захищає Закон – особливо чутливі для суспільства. Ще не встигла країна оговтатись від безчинств поліцейських в Кагарлику – викрита вже ціла злочинна організація правоохоронців у Павлоградському відділі поліції на Дніпропетровщині.

Начальник відділу, його заступник, начальник сектору та четверо оперативників надто захопились підвищенням показників. За даними слідства, впродовж 2019-2020 років замість реального розслідування злочинів – вони примушували громадян вчиняти їх під контролем правоохоронців. Невже в країні такий низький рівень злочинності, щоб підкуповувати місцевих жителів чи постачати їм наркотики за вчинення неправомірних дій? Ще один спосіб досягнення «результату» - примус через фізичне та психологічне насилля до зізнання у вчиненні злочинів.
В ході 20 санкціонованих обшуків вилучено засоби катування та речові докази, що доводять фальсифікацію кримінальних проваджень. Прокуратура Київської області спільно з ДБР та СБУ затримали 7 осіб, всім їм повідомлено про підозру.
Напередодні ми провели масштабну координаційну нараду керівників правоохоронних органів щодо стану протидії катуванням працівниками органів правопорядку, а також нелюдському та такому, що принижує гідність, поводженню і покаранню. Для мене було надзвичайним здивуванням, коли Уповноважений з прав людини Людмила Денісова і голова Європейського комітету з питань запобігання катуванням Микола Гнатовський сказали, що вперше питання катувань в Україні піднімається на такому високому рівні.

Це при тому, що тільки торік до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про 52 факти катувань та 1629 фактів можливого перевищення правоохоронцями влади або службових повноважень, які супроводжувалися насильством або погрозою застосування насильства, застосуванням зброї чи спеціальних засобів.

Всі учасники координаційної наради спільно визначили першочергові кроки протидії цим ганебним проявам. Серед них, зокрема, використання систем відеоспостереження у місцях несвободи, портативних відеореєстраторів при застосуванні заходів примусу, а також створенння спеціально обладнаних кімнат для проведення допитів та інших слідчих дій з можливістю відеофіксації.

Час виправляти недоліки і прорахунки в діяльності правоохоронних та інших державних органів, щоб попереджати такі злочини, які спричиняють недовіру суспільства до всієї системи.

Безкарність породжує свавілля - відсутність належного реагування на факти порушень Закону правоохоронцями, призводить до надзвичайно тяжких наслідків. Всі ми пам’ятаємо трагедію річної давнини, коли нахабні розваги поліцейських зі зброєю у дворі житлового будинку призвели до смерті маленького хлопчика. Вони здійснили понад 10 пострілів в бік громадського місця, де був 5-річний Кирил Тлявов.

З кінця грудня 2019 року справа слухається в суді. Обвинувачений у вбивстві з необережності поліцейський перебуває під вартою без визначення розміру застави, строк її дії востаннє продовжено ухвалою Переяслав-Хмельницького суду від 23 квітня 2020 року на 60 діб. Ще двоє – інспектор та цивільна особа, які обвинувачуються в хуліганстві та незаконному поводженні зі зброєю, 25 лютого 2020 року були звільнені з-під варти з покладенням на них обов’язків. Неповнолітній переданий під нагляд матері.

Під час судових засідань 25, 26 та 29 травня 2020 року досліджено письмові докази: протоколи огляду місцевості, протоколи обшуку, фототаблиці та відеозаписи, процесуальні документи.

Наступне судове засідання призначено на 18 та ‪19 червня 2020 року. В їх ході заплановано, зокрема, дослідити протоколи слідчих експериментів. Також прокурором підготовлено клопотання про продовження строку тримання під вартою поліцейському та продовження дії обов’язків, покладених судом на інших обвинувачених.

Встановлення справедливості щодо маленького Кирила – справа честі для всієї системи кримінальної юстиції.

Прокуратура бачить і свої недоліки та продовжує самоочищення. В четвер – черговий кричущий випадок. Прокурора однієї з місцевих прокуратур столиці затримано на заволодінні шляхом обману грошовими коштами. Традиційно, предмет «торгу» - закриття кримінального провадження. І в цьому випадку свої «послуги» прокурор оцінив у 100 тисяч доларів США. Встановлено, що вимагав він кошти від представника банку. А ще за цю суму мав в подальшому, по суті, «кришувати» діяльність цієї установи, зокрема, забезпечити нереєстрацію усіма правоохоронними органами Києва будь-яких кримінальних проваджень відносно банку.

Викрили працівника прокуратури прокурори Офісу Генерального прокурора спільно з ДБР та Нацполіцією.

Жоден факт неправомірних дій працівників прокуратури не може лишатися поза увагою і ми не приховуватимемо, а навпаки жорстко, по Закону реагуватимемо на всі злочини. В прокуратурі немає місця хабарникам і злочинцям!

Сьогодні - День журналіста. Чи безпечно в Україні бути журналістом? Мусимо визнати, що ні і докорінно міняти ситуацію. Завдання правоохоронних органів зробити так, щоб правда не коштувала життя. Кожен злочин проти представників ЗМІ має бути розкритий, а винні покарані.

Гонгадзе, Шеремет, Веремій, Сергієнко, Бузина – в жодному з цих вбивств ще не поставлено законну крапку. Тим часом журналісти продовжують зазнавати перешкоджання професійній діяльності, тиску, отримувати погрози застосування насильства і піддаватися фізичній розправі.

Журналістів переслідують за критику чи викриття, у них незаконно вилучають зібраний матеріал, відбирають техніку, б’ють. Всі ці факти неодмінно мають перевірятися органами правопорядку і на кожен з них має бути відповідна оперативна реакція.

Так, у поточному році правоохоронцями розслідувалося більше 400 кримінальних проваджень цієї категорії. Завдяки вжитим додатковим заходам наразі вже завершено досудове розслідування у понад сотні таких проваджень.

За порушення прав журналістів про підозру цьогоріч повідомлено майже двом десяткам осіб. Так, наприкінці квітня повідомлено про підозру особі, яка в серпні минулого року перешкоджала законній професійній діяльності трьох журналістів телеканалу «112 Україна» щодо висвітлення діяльності лісопереробного підприємства. Слідство триває.

За 5 місяців до суду вже скеровано близько 10 обвинувальних актів.

За участі прокурорів у судах наразі розглядається більше п’яти десятків проваджень щодо журналістів проти трьох десятків торік.

Однак цьогоріч судами постановлено лише 4 обвинувальних вироки.

Зокрема, наприкінці травня засуджено до 5 років позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання з випробуванням на іспитовий строк 3 роки особу, яка 30 січня 2020 року у Львові вчинила підпал автомобіля журналістки «Радіо Свобода» Галини Терещук. Стосовно двох організаторів цього резонансного злочину, які в лютому набули статусу підозрюваних, слідство триває. Одного з них оголошено у розшук.

Зараз в Україні додатковий фактор ризику для журналістів – війна. В умовах збройного конфлікту непоодинокі випадки викрадення кореспондентів та операторів представниками незаконних збройних формувань, переслідування їх на окупованих територіях. В Криму маємо факти незаконних затримань громадянських журналістів.

Часто представники преси першими виявляють злочини, корупційні оборудки, схеми і махінації. Саме синергія журналістів-розслідувачів і правоохоронців дає результати в розкритті найрезонансніших злочинів. І за це ми окремо дякуємо найактивнішим. Суттєво допомагає і конструктивна критика та журналістський контроль. Однак журналісти не повинні через свою професійну журналістську діяльність самі ставати жертвами злочинів.

Офіс Генерального прокурора в березні створив робочу групу для постійного моніторингу та аналізу стану нагляду за додержанням законів у кримінальних провадженнях цієї категорії, активізації всіх процесів у них.

Справи про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, посягання на їх життя, викрадення, висловлення погроз або застосування насильства щодо них, умисного знищення або пошкодження їхнього майна — на контролі у Офісу Генпрокурора.

В цей день хочу щиро привітати всіх журналістів із професійним святом. Свободи у діяльності, слові, реалізації Вам, справедливості, миру і добра!

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Павлограді правоохоронці співпрацювали с наркоторговцями та іншими злочинцями. Відділ поліції розформовано. 

Нагадаємо, завершено розслідування справи щодо убивства Павла Шеремета

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Лідія Ізовітова
    Лідія Ізовітова
    голова Національної асоціації адвокатів України
  • Олег Коліуш
    Олег Коліуш
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя Вищого антикорупційного суду
  • Олександр Дзюба
    Олександр Дзюба
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва