Як максимально убезпечити своє майно від рейдерства: поради Мін’юсту

19:58, 10 июля 2020
Громадяни і представники бізнесу мають подбати про профілактичні заходи, аби не відчиняти рейдерам двері, не запрошувати шахраїв у гості: Ольга Оніщук.
Як максимально убезпечити своє майно від рейдерства: поради Мін’юсту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Незаконні дії в сфері державної реєстрації лише зрідка стосуються майнових прав громадян — звичайних квартир або земельних ділянок. І у таких випадках, як правило, йдеться не про рейдерство в державних реєстрах, а про шахрайські дії, перш за все, про підробку документів. Про це розповіла заступник Міністра юстиції із питань державної реєстрації Ольга Оніщук, передає Офіс протидії рейдерству. 

Вона зауважила, що люди дуже безпечно ставляться до питання захисту своєї власності і до належного оформлення документів про свої майнові права, нехтуючи елементарними правилами «майнової гігієни».

«Я вкотре наголошую, що боротьба із рейдерством в Міністерствы юстиції України тільки починається, завершувати її мають представники правоохоронної і судової систем! При цьому самі громадяни і представники бізнесу мають подбати про профілактичні заходи, аби не відчиняти рейдерам двері, не запрошувати шахраїв у гості», — сказала Оніщук.

Вона порадила усім попіклуватися про те, щоб відомості про об’єкти нерухомого майна чи речові права на земельні ділянки були внесені до державного реєстру.

«Мабуть, у багатьох удома є документи — звичайні свідоцтва про приватизацію майна із реєстрацією БТІ, видані ще в 90-тих роках минулого століття. Звичайно, ці документи є легітимними, не потрібно хвилюватися про те, що держава їх не визнає: з цими документами можна провести будь-які юридичні дії. Але якщо ваше речове право зафіксоване лише на паперових носіях і не має витягу із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, заплануйте похід до найближчого нотаріуса або державного реєстратора.

Вносити відповідні дані до державних реєстрів сьогодні можуть нотаріуси, державні або приватні, а також державні реєстратори органів місцевого самоврядування. У великих містах, таких, наприклад, як Одеса, є центри із надання адміністративних послуг, де працюють державні реєстратори.

Якщо ж усі документи, які посвідчують право власності на нерухоме майно, вже «оцифровані», тобто відображені у реєстрі, ви — максимально убезпечені від посягань шахраїв»,
 — сказала Оніщук і додала, що для суб’єктів господарювання також є універсальна порада — передбачте антирейдерські запобіжники в статуті підприємства.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що перший заступник міністра юстиції Євген Горовець пояснив тактику і стратегію боротьби з рейдерством в Україні. 

Нагадаємо, подати скаргу до Офісу протидії рейдерству стало простіше. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси