Не виплатили заробітну плату при звільненні: як потрібно діяти

19:41, 20 сентября 2020
Відповідно до Кодексу законів про працю України, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний у день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у день звільнення.
Не виплатили заробітну плату при звільненні: як потрібно діяти
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство юстиції України повідомило, як громадянам потрібно діяти, коли при звільненні роботодавець не виплатив заробітну плату. Інформацію оприлюднили на сторінці відомства у Facebook.

«Так сталося і з жінкою, яку звільнили з роботи у зв’язку з закінченням строку договору, при цьому не виплатили зарплату. На усні та письмові вимоги віддати належні їй кошти колишній роботодавець не реагував. Юристи системи безоплатної правової допомоги склали позов до суду за цим фактом. При цьому просили стягнути з підприємства не лише невиплачений заробіток 1340 грн., а й компенсацію у формі виплати працівниці її середньої заробітної плати за весь час затримки (74 робочих дні) до дня фактичного розрахунку – 12643 грн.

В результаті суд задовольнив позовні вимоги в повному обсязі та стягнув на користь позивачки близько 14 тис. грн. Таким чином, жінка отримала не тільки свої чесно зароблені гроші, а й компенсацію середньої зарплати за той період, коли з нею не було проведено повного розрахунку, а отже – відбувалось порушення її трудових прав.

Відповідно до Кодексу законів про працю України, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний у день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то ці суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою.

Якщо добровільно роботодавець зарплату не віддав – необхідно звертатися до суду і паралельно заявити про стягнення компенсації у формі виплати середньої заробітної плати за весь час затримки по день фактичного розрахунку (відповідно до ст. 117 Кодексу законів у працю України). Згідно з п.20 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці», в разі непроведення відповідачем розрахунку з позивачем, як працівником, до розгляду справи, суд на підставі ст. 117 КЗпП України повинен стягнути на його користь середній заробіток за весь період затримки розрахунку», — йдеться у повідомленні.

Ранее «Судебно-юридическая газета» сообщала, что Кабмин хочет увеличить налоги и сборы.

Подписывайтесь на наш Telegram-канал, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва